Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnes: 360 arbetslösa - var finns jobben?

/
  • PÅ VÄG BORT? Ann Helin, Metall, hör själv till de före detta anställda vid Ericsson som saknar arbete. Hon berättar att många av hennes kollegor söker jobb på andra orter.
  • TYDLIGT BUDSKAP. Landshövdingen Barbro Holmberg uppmanar länets företag att anställa den arbetskraft som kommer från Ericsson – annars riskerar de att försvinna från länet.
  • MOT BÄTTRE TIDER. Enligt Arbetsförmedlingens chef Gabriella Persson Turdell är det fler lediga jobb än på länge i Gävleborgs län. Utmaningen är att matcha jobben med de arbetslösa.

360 före detta anställda vid Ericsson i Gävle är fortfarande arbetslösa.

Nu varnas det för att kompetensen kan vara på väg att lämna länet.

– Flera av mina kollegor säger att de sökt jobb på andra ställen, som Falun och Uppsala, säger Ann Helin, Metall, själv en av de som saknar arbete.

Annons

På tisdagen var det på dagen femton månader sedan chockbeskedet att Ericsson lägger ned fabriken i Gävle.

Samordningsgruppen – bestående av Ericsson, fackförbunden, Trygghetsrådet, Arbetsförmedlingen och länsstyrelsen – kallade till presskonferens på slottet. Deras budskap till länets arbetsgivare är tydligt – rekrytera den uppsagda personalen innan de flyttar härifrån.

Enligt Arbetsförmedlingens chef Gabriella Persson Turdell ökar antalet lediga jobb i länet. I januari i år tillkom 2 299 lediga jobb. Det kan jämföras med 1 297 samma månad 2010. Utmaningen är att matcha företagens behov med den lediga arbetskraften.

– Nu gäller det att arbetsgivarna är på, annars försvinner kompetensen, säger hon.

Samordningsgruppen framhåller den stora kompetens som finns bland personalen som lämnat Ericsson. Ett desperat försök att hitta jobb åt en stor skara arbetslösa kan tyckas. Men enligt landshövding Barbro Holmberg är det snarare en uppmaning till företagen att agera innan det är försent.

– Det är inte så att de duktigaste redan har fått jobb. Många har kommit in sent i omställningsprogrammet, säger hon, och syftar på att flera av de som nu är arbetslösa lämnade fabriken så sent som vid årsskiftet.

Nilar och Electroengine är exempel på företag som etablerar sig i Gävle efter nedläggningen. Hur tycker du att det har gått att få hit nya etableringar?

– Jag tycker att det har gått rätt så snabbt att hälsa nya företag välkomna. Men sådana etableringar tar tid.

Mer läsning

Annons