Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska fiskefångster kan ha mörklagts

/
 • 400 ton per gång. I fjol registrerade EU-kommissionen att Finland fiskat 64 procent av den tillåtna kvoten för                    strömming. Det innebär troligen att gränsen ändå inte hade nåtts om fångsten som landats i Sverige hade rapporterats. Enligt uppgift landar trålarna uppemot 300 till 400 ton strömming per gång.Foto: Lasse Halvarsson

Missförstånd eller mörkläggning? Tusentals ton strömming har lossats av finska trålare i Norrsundet utan att Fiskeriverket blivit rätt informerat – med följden att fångsten inte räknas av den finska fiskekvoten.

– Det är allvarligt att det inte har rapporterats in, säger Jarl Engquist på Fiskeriverket.

Annons

För de boende i Norrsundet är det väl känt att finska trålare landar – det vill säga lastar av sin fångst – i Norrsundets hamn. Men för Fiskeriverket kommer det som en nyhet när Arbetarbladet ringer. Endast två landningar har rapporterats in hittills i år – i Västervik.

– Jag har inga uppgifter här som säger att det har gjorts landningar av finska trålare i Norr-sundet, säger Jarl Engquist på avdelningen för fiskerikontroll på Fiskeriverket.

Räcker inte

Först efter att ha kontrollerat i ett annat system kan han se att åtta finska trålare har förhandsanmält totalt 34 landningar i Norrsundet i år. Men det räcker inte. De är även skyldiga att skicka in en landningsdeklaration till Fiskeriverket, något som ska ske inom 48 timmar.

Vad spelar den här deklarationen för roll?

– Det är vår skyldighet att rapportera till Bryssel (EU-kommissionen) hur mycket fisk som är landat av finska fartyg i Sverige och det är deklarationen vi använder som grund för deras kvotavräkning.

Så om ni inte får in deklarationerna blir det ingen avräkning på finska kvoten?

– Nej, exakt.

Jarl Engquist konstaterar att den EU-förordning som fiskarna har att rätta sig efter har gällt i många år och att det vore konstigt om de inte känner till sina skyldigheter.

– Det låter väldigt märkligt om det skulle vara på det viset. Frågan är vad det här är för något och det måste vi utreda. Men även om det är ett missförstånd eller okunskap så innebär det inte någon lindring i eventuella påföljder, säger han, men vill inte uttala sig om vilka påföljder det kan tänkas handla om.

Fiskarna måste även skicka in loggböcker över sin fångst och landningsdeklarationer till sin hemnation. Jarl Engquist har nu begärt att få den informationen skickad till Sverige.

– Sedan ska vi utreda om det har gjorts landningar i Sverige där det även saknas en förhandsanmälning.

Längre tid

Men regelbrotten verkar ha pågått under en längre tid. I fjol gick de finska trålarna till Skutskär innan de bytte till Norrsundet. Även då rapporterades det in förhandsanmälningar – men inga landningsdeklarationer skickades in.

– Att vi inte fått in landningsdeklarationer från de finska fartygen är allvarligt i sig, men jag tror inte på något sätt att de har mörkat de fångsterna för att på det sättet kunna fiska mer strömming än vad de har i kvoten, säger Jarl Engquist.

Varför har ni inte upptäckt det tidigare?

– Det kan jag inte svara på. Systemet vi har för förhandsanmälningar är inte direkt kopplat till systemet för landningsdeklarationer. Men det är en sådan sak som är besvärande för svenska myndigheter i det här fallet.

Mer läsning

Annons