Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskare vill ha förlängd dispens för giftig fisk

Organisationen Gävlefisk vill att fisk med förhöjda halter av miljögiftet dioxin ska få fortsätta att säljas i Sverige. De menar att nyttan med att äta fisken är större än riskerna.

Annons

Problemet med dioxin i fet fisk gäller längs hela den svenska ostkusten. Sedan 90-talet har Sverige och Finland dispens från EU:s förbud att sälja dioxinhaltig fisk, som strömming och lax. Dispensen löper ut sista december 2011.

Producentorganisationen Gävlefisk som organiserar fiskare i Norrland och Norduppland vänder sig nu i en skrivelse till regeringen där de vill att de verkar för att dispensen förlängs.

Liten konsumtion

De menar att konsumtionen av Östersjöfisk i dag är liten och därför kan fortsätta utan att det innebär några större risker för konsumenterna. De framhåller också nyttan med att äta fisk för att komma till rätta med att många människor dras med hjärt- och kärlproblem.

De vill även att det görs vetenskapliga undersökningar av dioxinhalterna i Östersjön då det finns skilda uppfattningar om giftet ökar eller minskar i havet.

Från industriutsläpp

De giftiga dioxinerna som finns i Östersjöns fisk är sannolikt en följd av flera års utsläpp från industrierna längs kusten. Ofta är ursprunget impregnerat trä.

Mer läsning

Annons