Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskarna positiva till fiskekort för Gavleån

/
  • FISKE. Lars Löwdin metar i Gavleån. Han tycker att de nya fiskekorten är en bra idé.

Det är rykande åtgång på de nya fiskekorten till Gavleån. Och det är många som uppskattar kommunens satsning.
– Nu kanske de får slut på rovfisket här, säger fiskaren Lars Löwdin.

Annons

Lars Löwdin har just slagit sig ner för att meta i Gavleån. Han konstaterar att det inte är varje kväll det nappar alls men det är inte så noga:

– Jag sitter här lika mycket för att ha lite lugn och ro, säger han.

Löwdin är glad över det nya kravet på fiskekort och visar upp sitt, som han hämtade ut direkt i månadsskiftet. På fiskekortet finns alla regler och rekommendationer som gäller för fisket i ån.

– Jag visste själv inte riktigt vad som gällde, och här står ju allting. Det är jättebra att de gör något, det är ju rovfiske här annars och många som tar upp smågösar trots att det är olagligt. Sen hör man ju rykten om att folk tar upp massor och säljer, och att de går ut med båtar och ryckfiskar. Så det är nog bra att de är noga med reglerna.

Fiskekort obligatoriskt

Sedan månadsskiftet juni–juli måste man ha fiskekort för att få fiska i Gavleån.

Fiskekortet är gratis, men för att få ett måste man först ta del av vilka regler som gäller för fisket. Syftet är förstås att öka kunskapen kring fisket och få bättre kontroll över Gavleån.

Kultur och fritid har satt upp skyltar längs ån som berättar om fiskekorten. Dessutom kommer man att röra sig i området längs ån oftare för att se om reglerna efterföljs.

Och det är många som vill ha fiskekorten. Exakt hur många som redan skaffat ett är svårt att säga, eftersom de också går att skriva ut från kommunens hemsida. Men enligt Christer Wiklund på Berras sportfiske, som också utfärdar fiskekorten, går de åt som smör i solsken.

– Vi har gett ut minst 150 kort, ett tag hade vi slut på dem. Det kommer in folk dagligen.

Många är glada

Wiklund berättar att många är glada över kravet på fiskekort.

– ”Äntligen” säger folk. Alla är jättepositiva och tycker att det är bra att få pejl på fisket där nere. Dessutom blir det lite civilkurage på det där. Alla som har kort vet vad som gäller och om de ser någon som bryter mot reglerna säger de ifrån.

Lars Löwdin håller med:

– Det kan nog hända att man blir lite mer vaksam på vad andra gör här.

Mer läsning

Annons