Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällvärlden intog arbetsförmedlingen

/
  • Ett drygt tiotal hotell- och fjällanläggningar fanns på plats och redan innan mässan öppnades stod en mindre folksamling och väntade på att få komma in. Vissa anläggningar höll arbetsintervjuer på plats.
  • Skistar Vemdalen sökte under onsdagen allt från skidinstruktörer till butikspersonal på arbetsförmedlingen i Gävle.
  • Systrarna Veronica och Kristin Löfstrand, 20 och 22 år, vill gärna jobba i Tänndalen eller Vemdalen i vinter. De hade förberett sig väl och kopierat sina CV som de kunde ge anläggningarna.
  • Sture Karlsson jobbade hårt för att få ungdomarna intresserade av att studera på Campus Åre och lyckades fånga 19-årige Robert Ericsson Karlströms uppmärksamhet. Robert vill dock helst jobba, exempelvis som skidlärare eller i pisten. Men han verkar inte utesluta den ettåriga utbildningen till konferensledare helt.

Skidinstruktörer, kockar och liftvärdar. Under torsdagen samlades arbetsgivare från fjällvärlden på arbetsförmedlingen i Gävle för att rekrytera säsongsarbetare.

Annons

– Vi har alltid hittat bra personer här, säger Maja Everlid från Skistar Vemdalen.

Fjällmässan anordnas av arbetsförmedlingen främst med den höga ungdomsarbetslösheten i länet i åtanke.

– Det har varit väldigt bra resultat de tidigare åren, säger Marianne Jones, mässansvarig, och berättar att det är fjärde eller femte året den hålls.

Maja Everlid och Therese Rihpa från Skistar Vemdalen konstaterar att de har hittat bra personer – som åtminstone går vidare till intervju – varje gång de har varit här. Och de ser direkt vilka som är intressanta.

– Man ser om de har ett öppet kroppsspråk, har ögonkontakt och tar i hand, säger Maja Everlid.

Systrarna Kristin och Veronica Löfstrand, 20 och 22 år, från Lingbo tar ögonkontakt med Arbetarbladet i tron att vi kommer från någon anläggning. De är på jakt efter säsongsarbete efter att ha varit ute och rest. Helst i Tänndalen eller Vemdalen, men egentligen spelar det ingen roll.

– Jag vill bara vara i fjällen, säger Kristin som söker jobb som skidlärare.

Veronica kan tänka sig att jobba med det mesta, men helst utomhus. Att de hamnar i samma fjäll är inte nödvändigt.

– Men det skulle vara kul, säger Veronica och får mehåll av sin syster.

Bland alla rekryterande anläggningar försöker utbildningsledare Sture Karlsson locka studenter till Campus Åres utbildningar.

– Du kan börja redan på måndag, säger han och räcker över broschyrer till några ungdomar som tar emot dem och vandrar vidare.

– Folk är ju så fokuserade på jobb, men alla får inte det. Jag har varit runt och pratat med anläggningarna och de behöver ju utbildat folk, konstaterar Sture Karlsson.

Mer läsning

Annons