Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärdöns vänner vill att området blir reservat

/
  • Fjärdöns framtid. Kristina Löfström, Lars-Olof Hedström, Benny Lundin och Erling Öhman yrkar på att Fjärdön ska avsättas till naturreservat.

Sista avverkningen på Fjärdön var 1954. Sedan dess har gammelskogen blivit allt äldre, och den unika livsmiljön för fåglar, insekter, svampar och lavar bör förbli orörd.
Stiftelsen Fjärdöns Framtid yrkar nu på att länsstyrelsen ska avsätta ön till reservat.

Annons

Den 60 hektar stora ön i Hamrångefjärden utgör sedan länge ett omtyckt utflyktsmål för ortsbor.

Bland höga tallar i den så kallade pelarsalen, genom alkärret, till sandstrandens badvik, eller en vilopaus vid järnåldersgravarna; sammantaget utgör platsen en stunds avkoppling där ovanliga lavar, svampar, insekter och fåglar kan upptäckas.

Redan 1989 bildades Fjärdöns Vänner; Erling Öhman, Kristina Löfström och Benny Lundin utgjorde huvudgruppen. Lars Olof Hedström tillkom sedan, och gruppens syfte var att bevara Fjärdön.

– Vi hade fått höra att mark-ägaren, Stora Skog, planerade att avverka, och eftersom det aldrig avverkats maskinellt här, så blev vi rädda att öns naturvärden skulle förstöras. Vi tog initiativ till en inventering av naturvärdena, berättar Kristina Löfström.

1993 fanns långt gångna planer att starta avverkningarna, men då reagerade Hamrångeborna, och tillsammans med Fjärdöns Vänner samlades över 100 personer i protest, och Stora lovade efter många diskussioner att ingen avverkning skulle ske för tillfället.

Många engagerade sig nu i Fjärdön. Miljöcentrum från Uppsala, Länsstyrelsen, Gävle kommun, Svenska Naturskyddsföreningen, Ornitologerna, Skogsvårdsstyrelsen, skogsbolaget; grundliga inventeringar gjordes både ur botaniskt, biologiskt, och historiskt perspektiv. Detta efter insamling i bygden, och ett bidrag från kommunen.

Samtidigt deltog Fjärdöns Vänner i en tävling, Fords Europeiska Naturskyddspris, och där vann man den svenska delen av tävlingen.

I samband med detta bildades Stiftelsen Fjärdöns Framtid, och fick ta emot 75 000 kronor i pris.

– Vi hade hoppats på att vinna det europeiska förstapriset, 1 miljon kronor, då hade vi kunnat förhandla om ett köp med Stora, säger Benny Lundin.

Högskolan i Gävle har forskat här, och de som inventerat ön på svampar, lavar och fågellivet, är imponerade över den artrikedom som finns här.

Samma gäller för länsstyrelsen som inventerat signalarter.

Erling Öhman menar att de hela tiden arbetat seriöst och sakligt genom grundliga inventeringar och framtagande av fakta.

Man har inte agerat ”maskinstoppare” eller trädkramare. Och – viktigast av allt – man har hela tiden legat steget före skogsbolaget.

För att Fjärdön ska bevaras i framtiden går man nu vidare med att yrka på att ön avsätts som reservat.

Ingen avverkning ska ske, samt att den ska vara tillgänglig för allmänheten enligt allemansrätten.

– Om det tar sin tid att få igenom reservatet, så vill vi tills vidare att ön avsätts till fågelskyddsområde, förklarar Erling Öhman.

I dagarna har ett pinfärskt häfte tryckts upp om Fjärdöns historia, samtid och framtid. Häftet finns att köpa för den som är intresserad.

Mer läsning

Annons