Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärme värmer olja i Gävle hamn

/

Oljecisternerna i Gävle hamn kan snart värmas med fjärrvärme i stället för med olja.

– Det här är den största enskilda investeringen vi gör i fjärrvärme på många år, sa Per Laurell, vd i kommunägda Gävle Energi, vid en presskonferens på taket till en av cisternerna.

Annons

Per Laurell höll själv på att backa ur efter halva vägen uppför de 83 trappstegen på sidan av cisternen. Men han lyckades spjärna emot höjdrädslan och nådde upp till målet med Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom hack i häl.

Investeringen omfattar totalt 45 miljoner kronor.

Cirka 1 000 meter rör läggs på havsbotten i Inre fjärden och cirka 700 meter i luften. Totalt handlar det om ett nät på flera kilometer som börjar byggas om någon månad och beräknas vara klart före sommaren 2011.

Projektledaren Anders Kedbrant räknar med att de första kunderna kan anslutas under första halvan av 2010. Han tror att ett 50-tal personer kommer att sysselsättas under byggtiden, större delen i entreprenadföretag med säte i Gävleregionen.

Gävle Energi räknar med att leverera cirka 23 gigawattimmar, GWh, per år. Det motsvarar vad som behövs för att värma upp 165 villor.

Hittills har sex kunder med cirka 50 anläggningar, däribland cisterner och kontor, gått med i projektet.

– Vi tror det blir både ekonomiskt och miljövänligt, sa Lasse Almer, delägare i Almer Oil, vid presskonferensen.

Almer Oil låter koppla in tolv av sina cisterner. De värms i dag med sex oljepannor för att den lagrade oljan ska hålla rätt temperatur, 40 till 70 grader.

Markus Hedlöf, oljebolaget Preems depåchef, räknar med att sex av bolagets cirka 35 cisterner behöver värmas med fjärrvärmen. Det är cisterner som innehåller eldningsolja.

– Vi räknar med att få igen investeringen inom två–tre år, sa han.

Hur lång tid det tar för Gävle Energi att få igen investeringspengarna i form av ökade intäkter, det ville eller kunde Per Laurell inte säga.

– Det viktiga för oss är inte att tjäna kortsiktiga pengar utan att tjäna kunderna, sa han och pekade på miljö, konkurrenskraft och image.

Företrädarna för Gävle Energi och Gävle Hamn hoppas och tror att fler kunder i hamnen ansluter sig framöver.

– Vi kan försörja hamnen och dess expansion i många år framåt, sa Stewe Jönsson, försäljningsansvarig för fjärrvärmen på Gävle Energi.

 

 

Mer läsning

Annons