Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flaggor i manifestation mot dödsvåldet

/
  • Sören Sanz är ordförande i riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade. Både han och Ewa-Britt Gabrielsen har personlig erfarenhet av våldets verkningar. Nu använder de handgjorda flaggor för att väcka eftertanke.
  • Plattan är namnlös och det är avsiktligt.

Flaggor med bilder, citat och andra föremål i tyg ska påminna oss om hur våldet dödar människor och drabbar deras anhöriga.

Turnen inleds på lördag i Gävle och där finns bland annat Ewa-Britt Gabrielsens flagga över sonen Marcus, som misshandlades till döds i Stockholm för fem år sedan.

Annons

”Lägg energin på bra saker”. ”Tänk positivt”. Ewa-Britt Gabrielsen i Gävle har fäst uttryck som Marcus ofta använde på tyglappar som pryder flaggan. Där finns också bilder på Marcus och sådant som betydde mycket för honom. Ewa-Britt är inte ensam om att tillverka tygstycken med minnesbilder av offer för våldet. Ytterligare två är klara, tre under slutförande och sex planerade.
Var och en är tysta symboler i en manifestation mot våldet.

Flaggorna kommer nu att turnera runt i Sverige och presenteras på olika sätt.
Premiären sker i Gävle inom ramen för ett samarbete mellan Rav, riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, och brottsförebyggarna i Gävle, Big.

På lördag hålls ett öppet hus i förvaltningshuset mellan kl 11.00 och 14.00 där Rav och Big presenterar sig och besökarna har möjlighet att ställa frågor.
– Jag hoppas att många ungdomar kommer och att vi kan locka anhöriga till våldsoffer. Om vi får kontakt med flera ordnar vi en anhörigträff senare, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

Allt fler unga offer
Hon vill att flaggorna ska väcka debatt och mana till eftertanke. Statistik från Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm visar att allt yngre människor är involverade i misshandel, både som offer och gärningsmän. Det blir vanligare att de som slår och sparkar är formerade i gäng. Vapen och tillhyggen används oftare än tidigare. Den bilden finns även i Gävle, enligt Eva-Lena Nordin, Polisens representant i Big.
– Tyvärr är det så, säger hon.


Misshandelsfall varje dag
Sören Sanz, ordförande i Rav, är vårdchef för akuten på Södersjukhuset och har själv en pappa som föll offer för ett rånmord.
– Vi har inte ett enda dygn på året när det inte kommer in ett misshandelsfall på akuten.

Bara på den mottagning där jag jobbar handlar det om 3 500 patienter per år, varav 2 500 gatuvåldsoffer, säger han.

Mer läsning

Annons