Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler åtalas för att ha muddrat vid kusten

Nu droppar åtalen in mot fastighetsägare vid Gävle-kusten som misstänks ha grävt och muddrat och byggt pirar i strid mot miljölagstiftningen. 17 var misstänkta från början men tio av utredningarna har lagts ned.
– Många skulle ha sluppit sitta i polisförhör om de bara hade anmält grävningen i förväg, säger Christina Ronqvist, miljöbrottsutredare på Gävlepolisen

Annons

Rättegången mot den förste som åtalades hölls förra månaden.

Det var en stugägare på en av öarna som hade grävt upp jordmassor ur vattnet och byggt ut sin pir.

Han åtalades för otillåten miljöverksamhet eftersom han hade grävt utan tillstånd från myndigheterna. Men rätten friade honom eftersom tingsrätten ansåg att åtalet var felaktigt utformat.

Denna vecka har två nya stugägare åtalats för samma brott.

En av dem har utan att ha sökt tillstånd grävt upp jord och sten från havsbotten och fyllt ut ett vattenområde till en ny pir. Enligt åtalet riskerar piren att störa vattenströmmarna i området.

Den andre har gjort mindre grävningar, men utan tillstånd, och därmed i strid mot lagen, enligt åtalet.

Gävlebuktens öar är av riksintresse för vetenskaplig naturvård, framhåller miljöåklagaren Christer B Jarlås i Östersund också i åtalet.

– Man tycker att man kan göra som man vill på sin egen mark, men allt man gör i vatten påverkar ju omgivningen också. Det är därför man måste ha tillstånd innan man gräver, säger han till Arbetarbladet.

De nu aktuella polisutredningarna inleddes med en kontroll från helikopter av stränderna i Gävlebukten.

Nya flygbilder jämfördes med gamla och 17 tomter med misstänkta otillåtna grävningar identifierades.

Christina Ronquist, miljöbrottsutredare vid Gävlepolisen, framhåller att många gräver och muddrar i vattenområden utan att göra en anmälan i förväg till länsstyrelsen.

– Många skulle ha sluppit sitta i polisförhör, om de bara hade hört av sig till länsstyrelsen och gjort en anmälan innan de gräver. Det är ofta inte så svårt att få tillstånd som folk tror, säger hon.

Mer läsning

Annons