Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler brott i landet – färre i Gävleborg

I landet ser brottsligheten ut att öka. I Gävleborgs län är det tvärtom. Men den förbluffande halveringen av brottsligheten i Hofors finns det speciella förklaringar till.

– I Gästrikland ser vi en minskning på de flesta typer av brott, utom bostadsinbrotten, säger Rolf Sundqvist, biträdande polisområdeschef.

Annons

Brottsförebyggande rådets preliminära siffror för 2011 publicerades under torsdagen. Den mäter brottsligheten i antalet anmälda brott som har ökat med 3 procent i hela landet.

Antalet fall av misshandel ökar, utom mot gruppen barn 15–17 år. För första gången på tio år ökar också stölderna. Det är också en trend som kan spåras även i Gävleborgs län.

– Här är det framförallt bostadsinbrotten som har ökat, med tyngdpunkten i Gävle kommun, säger Rolf Sundqvist.

När det gäller nästan alla andra brottstyper minskar anmälningarna i Gävleborgs län. Speciellt nöjda är polisen med att antalet anmälda fall av våld i offentlig miljö har minskat.

– Vi vill gärna tro att det har att göra med våra förebyggande insatser, säger Rolf Sundqvist.

Det han syftar på är ett samarbete mellan polisen, kommunernas alkoholhandläggare och krogägarna.

– Vi satsar på en ökad närvaro från polisen vid krogarna, och ett samarbete med krogarna för bättre ordning och en mer ansvarsfull alkoholutskänkning, säger Sundqvist.

I Hofors registrerades 2010 en plötslig fördubbling av antalet anmälda brott, från knappt 1 000 till nästan 2 000. Förra året sjönk den lika drastiskt till 874 anmälda brott.

Det finns flera skäl till det. Två enskilda utredningar under 2010 genererade ett exceptionellt stort antal registrerade anmälningar. Den ena gällde ett stor antal bedrägerier mot Försäkringskassan från några personer. Det andra var tre personer som åkte runt och stal skrotade telefoner och datorer från återvinningsanläggningar. De greps tre gånger med bilen full med stöldgods.

– Åklagarna bestämde att det måste göras en anmälan för varje telefon. Det blev flera hundra, konstaterar Sundqvist.

Ytterligare en förklaring är att några personer som stått bakom en del av vålds- och stöldbrotten i Hofors har suttit i fängelse eller varit häktade under förra året.

Mer läsning

Annons