Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler företagsamma men nyföretagandet minskar i Gävleborg – "Oroväckande"

/

Nyföretagandet minskar i Gävleborgs län.
– Oroväckande, inte minst med tanke på att det redan är så få företagsamma människor i vårt län, säger Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv, om en rapport som intresseorganisationen Svenskt Näringsliv släppte på tisdagen.

Annons

Rapporten visar dock att andelen företagsamma ökar i Gävleborg, för tredje året i rad.

– Det är naturligtvis roligt att företagsamheten växer men vi ska komma ihåg att det är från en mycket svag nivå, säger Lotta Petterson via mejl.

Andelen företagsamma i länet är nu 10,1 procent, enligt rapporten.

En företagsam människa definieras som en person som antingen har f-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. En person räknas enbart en gång, oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag.

Både nyföretagandet och företagsamheten är lägst i Sandviken där 8,2 procent av befolkningen räknas som företagsamma. Högsta andelen nyföretagare och företagsamma finns i Nordanstig.

Nyföretagandet ökar bland kvinnorna men totalt sett minskade nyföretagandet i länet. Nyföretagandet bland unga utvecklas svagt och i dag har Gävleborg den lägsta andelen unga nyföretagare i hela landet, visar Svenskt Näringslivs rapport.

Lotta Petterson tycker att det är upp till politikerna att förbättra företagsklimatet så att "alla företagsamma människor och företagare i länet kan få möjlighet att förverkliga sina fina idéer".

Läs också: Sandvikenbo årets mest företagsamma i Gävleborg 2015.

Läs också: Hon är en av Gävleborgs mest företagsamma.

Läs också: Hofors har bästa företagsklimatet i Gästrikland.

Mer läsning

Annons