Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hyresgäster klagar på högljudda grannar

Allt fler hyresgäster klagar på störande grannar eller buller i området. Antalet ärenden hos Hyresgästföreningen Aros-Gävle ökade förra året med 21 procent. I Gävle var ökningen 90 och i Uppsala 50 procent.

Annons

Antalet störningsärenden i Gävle var under 2007 tio stycken. 2008 hade antalet ärenden ökat till 19. I Uppsala gick antalet ärenden under samma period från tio till 19 stycken.

Johan Pelling, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen Aros-Gävle, berättar att det rör sig om olika slags störningar.

– Det vanligaste är trots allt grannar som är högljudda på något sätt. Det kan bero på underliggande konflikter, en del tål inte heller vardagsljud. Det kan också vara lyhört i huset så att vardagsljud som barnaspring fortplantar sig genom ventiler och trummor.

– Nej, det tror jag inte. Min förklaring är att medvetenheten har ökat. Socialstyrelsen har kommit med rön om buller. I teve går program om att äta rätt och motionera.

– Jag tror inte att grannar klagar mer än förut. Det är precis som med klagomål på att grannen röker på balkongen. Tidigare hade vi inte ett ärende, nu är det flera i månaden.

Hyresgästföreningen rekommenderar människor som klagar att själva först ta kontakt med grannen och hyresvärden. Om inte det hjälper kan hyresgästförening göra påstötningar på hyresvärden och i värsta fall föra ärendet vidare till Hyresnämnden.

– Som hyresgäst har man rätt inte bara till rinnande vatten utan också störningsfritt inom vissa gränser.

Hyresgästföreningen Aros-Gävle spänner över Uppsala län, Gävleborg, Västmanland och Norrtälje kommun.

Mer läsning

Annons