Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler inför åldersgräns på energidrycker

/
  • ÅLDERSGRÄNS. Från och med måndag måste man kunna bevisa att man är över 15 om man ska få köpa energidrycker hos City Gross. ”Det ligger helt i linje med vårt arbete här, vi vill inte vara med och bidra till problemen”, säger butikschefen Andreas Eklind.

Fler matkedjor tar efter Axfoods initiativ att införa åldersgräns på energidrycker.

Coop är inte en av dem, men Ica håller just nu på att jobba fram nya regler.

– Barn kan få abstinensbesvär, hyperaktivitet och sömnstörningar av energidrycker, säger Christina Karlsson, dietist vid Ica.

Annons

Från och med på måndag ska barn under 15 år inte kunna köpa energidrycker hos varken Willys eller City Gross. En gemensam åldersgräns som ska gälla för alla Ica-butiker i hela landet, är också på gång. Många enskilda handlare har redan infört egna åldersgränser.

– Det känns helt rätt. Det var skolorna som tryckte på, säger Clas-Göran Rydberg, chef för Maxi Ica i Sandviken.

I Sandviken har flera butiker gått samman och infört en gemensam åldersgräns på 15 år. Clas-Göran Rydberg är en av dem. Han berättar att han själv inte var med och drev förslaget, men att han ställer sig bakom det.

Coop hakar inte på

Coop däremot hakar inte på de andra matkedjornas åldersgräns på energidrycker.

– Det är upp till de olika butikerna. Vi har inga planer på att ta ett centralt beslut. Att införa åldersgräns är bra, men vi behöver inte göra som alla andra, säger Magnus Nelin, presschef Coop.

Coca-Cola som säljer energidrycken Burn sedan två år tillbaka har en rekommenderad åldergräns på 14 år.

– Vi marknadsför oss mest till personer från 18 år och uppåt, säger Peter Bodor, informatör Coca-Cola.

Varför har ni inte satt en åldersgräns på 18 år om det är den målgruppen ni riktar er till?

– Det finns ingen anledning till att sätta en gräns på 18 år. Barn får inga men av att dricka våra produkter, de innehåller ingredienser som är godkända av livsmedelsverket. Vi har kommit fram till att 14 år är lämpligt, säger Peter Bodor.

Vad beror det på att barn kan bli hyperaktiva av era produkter?

– Det beror på överkonsumtion. Men vad överkonsumtion är, är olika från person till person, säger han.

Peter Bodor berättar att om flera matkedjor inför en högre åldersgräns än den de själva rekommenderar, kanske de beslutar sig för att anpassa rekommendationerna.

– Det är viktigt att inte vilseleda konsumenterna och det har jag en känsla av att tillverkarna har gjort. Kombinationen av socker, koffein, taurin och guarana ger tillsammans en stark effekt. Om det är farligt för barn vågar jag inte uttala mig om, men föräldrar borde vara mer uppmärksamma på om barnen dricker energidrycker, säger Christina Karlsson dietist vid Ica.

Mer läsning

Annons