Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jourhem för hemlösa katter behövs

/
  • Färre hem. Hemlösa katter i Gästrikland har fått en markant ökning. Eva Sundberg, volontär på Gästrike kattehem,  är orolig. ”Det kommer inte räcka till på långa vägar”, säger hon.
  • VÄNTAR. Är det någon som vill adoptera mig?
  • MUMS. En av Eva Ekströms egna katter mumsar på en kanelbulle.

Antalet hemlösa katter ökar lavinartat i Gästrikland.

Gästrike Katthem har fullt och efterlyser nu jourhem för att djuren ska slippa avlivas.

– Det ringer folk hela tiden, säger Eva Sundberg, volontär på katthemmet.

Annons

Lösspringande okastrerade katter, folk som lämnar sina djur när de flyttar, flera myndighetsomhändertagande av djur. Det är några orsaker till att trycket har ökat. Dessutom har många privatpersoner hört av sig som vill bli av med sina husdjur.– Ägarna måste ta sitt ansvar och kastrera sina katter, säger Eva Sundberg som häromdagen fick säga nej till sex kattungar.
Föreningen prioriterar hemlösa katter och katter som tagits om hand av myndigheter. Hittills i år har de tagit emot 88 katter och de räknar med att det kommer öka drastiskt under hösten.
Gästrike Katthem har 25 platser men det är som en droppe i havet. Till sin hjälp har de 16 jourhem – men behovet är mycket större.
– Det kommer inte att räcka till på långa vägar, säger Sundberg som efterlyser flera jourhem runt om i Gästrikland.
För att bli jourhem krävs inget särskilt tillstånd – bara att man tycker om katter. Volontärer från Gästrike Katthem gör först ett hembesök och berättar hur det går till. Foder och sand står katthemmet till stor del för. Vill man ta emot fler än tio vuxna katter krävs dock tillstånd.
Eva Sundberg betonar att katthemmet är en ideell förening som bedriver verksamheten med hjälp av bidrag från medlemmar, privatpersoners donation och genom loppisförsäljning. Pengarna de får in går främst till veterinärsbesök och foder.
Av 50 omhändertagna kattungar i år har hittills 30 adopterats bort.

Mer läsning

Annons