Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lärare i Sandviken– allt färre i Gävle

På de flesta håll i landet ljusnar arbetsmarknaden för lärare.
I Sandviken har antalet lediga platser fördubblats jämfört med förra året.
Men i Gävle fortsätter de att minska.

Annons

I 18 av 21 kartlagda län ökar antalet lediga jobb som förskollärare, fritidspedagog, grundskollärare och gymnasielärare. Norrbotten, Värmland och Västernorrland toppar listan.

Detta enligt en sammanställning av Lärarförbundet.

Bara tre av länen visar minussiffror när de första fyra månaderna 2009 jämförs med motsvarande period i år. Dit hör Gävleborg. Här har platserna minskat med i snitt elva procent.

Färre elever

Gävle hade 153 lediga jobb under perioden januari till maj i fjol. I år är siffran 112. Det motsvarar ett minus på 27 procent.

– Vi har minskat på lärartjänsterna under de senaste tre åren. Elevantalet har sjunkit med 3 000 från 2002 till 2009. Etableringen av friskolor har samtidigt ökat och bara under 2009 valde 300 elever att byta från kommunal till fristående skola, säger Monika Westlinder, tillförordnad chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Lägre budgetramar är ett annat skäl till återhållsamheten.

– Under 2010 och 2011 får vi fem procent mindre, säger Monika Westlinder.

Även Sandviken har haft neddragningar, men där bedömer man att personaltillgången nu hamnat i ett ”normalläge” och det finns inte längre något överskott.

Tvärtemot i Gävle ökar rekryteringen från 23 lediga platser till 46 under de undersökta perioderna.

– Vi ser ganska stora pensionsavgångar framför oss och till skillnad från tidigare tillsätter vi den pensionerade personalen direkt. Dessutom har vi stora förskolekullar som är på väg in i grundskolan och behöver lärare, säger Anne Åkerlöf, skolutvecklare på Kunskapsförvaltningen, Sandvikens kommun.

Även i Ockelbo och Hofors ökar rekryteringen, med 64 respektive 27 procent.

Mer läsning

Annons