Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och yngre barn kan få mer skonsam cancerbehandling

/
  • – Det är en stor vinst för Sverige och för hela Norden. Det är många även från andra länder som vill komma hit, säger Britt-Marie Frost på barnonkologen i Uppsala där även barn från Gävleborg behandlas.
  • På Skandionkliniken kan man behandla yngre barn än tidigare. Dels eftersom protonstrålningen ger mindre skador, dels eftersom man har en egen narkos- och uppvakningsavdelning som gör att barn som inte klarar av att ligga stilla under strålningen kan sövas.
  • Den mer exakta protonstrålningen gör att risken för skador på friska organ minskar. Skador som barnen annars kan få leva med resten av livet.

Protonstrålningen gör att fler och yngre cancerpatienter kan behandlas.
– Det här blir en stor vinst för barnen, säger Britt-Marie Frost på barnonkologen i Uppsala.

Annons

75–80 procent av de barn som får cancer kan i dag botas. Men risken är stor att de skadas av behandlingen. Biverkningar som de sedan får leva med resten av livet.

– Väldigt många får mer eller mindre svåra skador, det är något man nästan alltid får räkna med vid strålbehandling, säger Britt-Marie Frost.

Hon är överläkare och chef för barnonkologin på Akademiska sjukhuset där även barn från Gävleborg vårdas.

Allvarligast blir det i regel för dem som har tumörer i hjärnan eller nära andra känsliga organ.

– Det kan bli både motoriska och intellektuella skador, det beror helt på var tumören sitter.

Man kan till exempel få problem med minne, koncentration och uppmärksamhet vilket gör att det kan vara svårt att hänga med i skolan och i det sociala livet.

Studier som gjorts på Karolinska institutet visar att barnen som vuxna oftare står utanför arbetslivet och mer sällan bildar familj än andra jämnåriga.

Barn från Gävleborg och Uppsala har dock varit förhållandevis lyckligt lottade. De har redan tidigare till viss del kunnat behandlas med protoner som gör att skadorna kan begränsas.

I Uppsala har det nämligen funnits ett litet forskningslaboratorium där man använt protonstrålning.

Skandionkliniken gör dock att behandlingen kan utvecklas och att fler kan få ta del av den.

– Det är en stor vinst för Sverige och för hela Norden. Det är många även från andra länder som vill komma hit, säger Britt-Marie Frost

Eftersom protonstrålningen är mer skonsam – och eftersom man på den nya kliniken kan söva de som är för små för att kunna ligga stilla – kommer man att kunna behandla yngre barn än tidigare.

– Vi har haft en åldergräns på tre år för att riskerna varit för stora. Yngre barn har bara behandlats med operation och cytostatika och det gör att överlevnadschanserna har varit sämre. Men nu kan vi gå ned i åldrarna, säger Britt-Marie Frost.

LÄS MER: Strålningen som botar cancer – utan att skada

Mer läsning

Annons