Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler polisanmäler klotter

Hittills i år har fler klotterbrott anmälts i Gävle än under hela förra året. Kanske tar Gävle efter den så kallade 48-timmasregeln som Sandviken haft framgånger med sedan i april i år.

Annons

Första halvåret i år anmäldes 129 fall av klotter till polisen i Gävle. Det kan jämföras med 104 fall samma period förra året. Under hela 2007 blev det 158 polisanmälningar, ett antal som redan överskridits i år trots att det återstår flera månader.

Till viss del kan ökningen bero på att Gävle kommun mer aktivt anmäler när någon klottrat på kommunens byggnader. De har redan anmält mer än dubbelt så många klotterfall som under hela förra året.

Gävle kommun har hittills i år lagt ned över en miljon kronor på klottersanering och krossat glas.

Sandvikens kommun har jobbat med den så kallade 48-timmars regeln sedan i april i år. Det innebär att allt klotter som anmäls till kommunen ska tas bort inom 48 timmar. Tipsen kommer från privatpersoner via kommunens hemsida och under maj månad anmäldes 100 klotterbrott. Sandvikens kommun har märkt att klottrandet har minskat sedan projektet startades. Gävle kommun sneglar nu lite västerut.

– Vi funderar mycket på hur vi på bästa sätt ska få klottret att minska, och då är 48-timmarsregeln ett alternativ. Vi vet att ju snabbare vi får bort klottret desto mindre nytt klotter blir det, säger Cathrine Holgersson, chef för Gavlefastigheter.

Hon vill gärna göra en gemensam satsning tillsammans med privata fastighetsägare. Klotter föder nytt klotter, därför måste allt bort om det ska finnas någon mening, menar Cathrine Holgersson.

Gävle kommun ska nu titta på olika system som andra kommuner använder sig av och se vad som passar just Gävle bäst.

– Det här är oerhört viktigt. Ett rent, tryggt och snyggt Gävle är viktigt för alla, säger Cathrine Holgersson.

Mer läsning

Annons