Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler poliser sitterinne än jobbar ute

Polisens målsättning är att många fler ska jobba i yttre tjänst och vara synliga på gatorna. Men i Gävle gör polisen just nu tvärtom.


– Vissa dagar sitter fler utryckningspoliser inne och utreder gamla brott än de som är ute och jobbar, berättar en polis.

Annons

Bakom fenomenet ligger polisens nya arbetstidsavtal. Det innebär bland annat att många skiftgående poliser fått öka sin arbetstid med någon timme i veckan, för att finansiera ett avtal som ger möjlighet att gå i pension tidigare.

EU:s arbetstidsregler om dygnsvila med mera, styr också hur arbetstiden får förläggas. Det innebär fler poliser i tjänst på dagtid vardagar, och enstaka arbetspass kan det i utryckningsstyrkan i Gästrikland vara så många som tio fler än de som normalt behövs i de ordinarie turlagen i radiobilarna.

Polisledningens lösning är att låta dem jobba med balansen, det vill säga utreda gamla polisanmälningar som blivit liggande på hög. Det är inte populärt bland en del av dem.

– Jättekonstigt att låta oss sitta inne, när rikspolischefen har bestämt att så många poliser som möjligt ska jobba i yttre tjänst, säger en av dem till Arbetarbladet.

Hans förslag är att extraresursen i stället skulle användas för insatser ute på fältet som man annars inte hinner med.

Rikspolisstyrelsen har nyligen gått ut med målsättningen att många fler poliser ska jobba i yttre tjänst. Just nu är det bara 30 procent av kåren, målsättningen är 50 procent 2010.

Pär Langer, operativ chef på polisen, bekräftar att det är så som de kritiska poliserna i Gävle beskriver det. Men han tycker inte att det är någon onormal åtgärd och han försvarar den.

– Det ingår i vår strävan att använda personalen mer flexibelt. Under semesterperioden kan vi skicka ut utredare i radiobilarna, och just nu har vi högt tryck på utredningssidan med många grova brott och då får utryckningspoliserna backa upp utredarna, säger han.

Han poängterar också att det är en bra brottsförebyggande åtgärd att hinna med att utreda så många brott som möjligt och lagföra de misstänkta.

Meningen är också att samarbetet mellan närpolisen, utredningsgruppen och utryckningsenheten ska utvidgas och då ska arbetsrotation mellan grupperna bli vanligare.

Nästa år ska, enligt planerna, de tre grupperna under en provperiod slås samma under samma chef, den nuvarande närpolischefen i Gävle, Glenn Hillman.

– Så jobbade vi fram till för några år sedan, och då var det lättare att använda personalen mer flexibelt och sätta in resurserna där de behövs, säger Hillman.

Mer läsning

Annons