Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera gästrikeföretag vill sänka arbetstid och lön

Drygt en handfull verkstadsföretag i Gästrikland har på senare tid signalerat att de vill sänka arbetstider och löner för arbetarna.
– Vi är nära en uppgörelse på ett av företagen, säger Per Engström, ombudsman i IF Metalls avdelning i Västra Gästrikland.

Annons

Det aktuella företaget har sju anställda metallarbetare och där vill ledningen införa fyradagarsvecka. Metallarbetarna skulle under tiden få 80 procent av lönen.

– För att vi ska göra upp måste alla ställa upp. Ekonomin kan ju se olika ut för olika personer, säger Per Engström som beskriver det som ”en solidarisk handling” och ett alternativ till att ett par av arbetarna skulle bli uppsagda.

I de andra fallen som Engström diskuterar är det betydligt längre till uppgörelser.

I IF Metalls avdelning Nedre Dalälven, som omfattar Gävleregionen och norra Uppland, har två företag signalerat att man vill införa korttidsveckor. Ett av dem är Automatindustrier i Hille.

Ombudsmannen Bengt-Ola Nygren konstaterar att det är lång väg att vandra innan man kommer överens i de olika fallen. Han betonar att företagen måste ha så pass god ekonomi att de bedöms kunna övervintra. Han konstaterar att det centrala avtalet ger ramarna och tar Volvoavtalet som exempel på hur det kan se ut lokalt.

På Volvo i Göteborg jobbar arbetarna korttidsvecka och får 85 procent av lönen på de lediga dagarna. Om de ändå blir varslade om uppsägning ska företaget fylla ut lönen så att arbetarna inte får sänkt arbetslöshetsersättning.

Mer läsning

Annons