Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera överklaganden mot Svarte Jägarendomen

De som bor i huset där restaurang Svarte Jägaren låg borde ha fått kränkningsersättning efter branden. Det hävdar de i ett överklagande till Högsta domstolen. Restaurangens ägare har också överklagat sina domar.

Annons

Tiden för att överklaga hovrättens dom gick ut i förra veckan. De två ägarna som fick sex års fängelse vardera har båda överklagat sina domar och begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen. De vill i första hand bli helt frikända, i andra hand att mordbranden inte ska betraktas som grov mordbrand, vilket ger lägre straff.

De hänvisar båda till att det bara finns andra- och tredjehandsuppgifter om att de skulle ha beställt branden som tre ungdomar anlade. De hävdar också att skadorna av branden blev små, och att risken att den skulle bli en farlig storbrand inte var så stora att den kan betraktas som en grov mordbrand.

20 av de som bor i huset fick i tings- och hovrätt avslag på sin begäran om ersättning för den kränkning som branden innebar för dem. Hovrätten kom fram till att branden inte var riktad direkt mot någon av de boende, och att de därför inte har någon rätt till ersättning.

Även de begär nu prövningstillstånd i Högsta domstolen för att få igenom sina skadeståndskrav. Deras juridiska ombud Carina Abrahamsson hävdar i överklagandet att praxis för kränkningsersättning i samband med grov mordbrand hittills har varit för restriktiv och vill att Högsta domstolen ändrar på det.

Mer läsning

Annons