Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygeln världspianisten vägrade spela på

/
 • HAR ÅLDRATS. Konserthusets Steinwayflygel närmar sig pensionsåldern. Redan 2007 vägrade den världskända           pianisten Mitsuko Uchida spela på den när hon insåg hur gammal den var. ”Det har hänt att vi måste hyra in en flygel från ett annat konserthus”, säger Beryl Lunder, konserthuschef.

Här är flygeln som världspianisten vägrade att spela på. Nu står kommunen inför valet – att satsa mer pengar eller få ett konserthus ingen vill komma till.

Annons

Elva år har satt sina spår. Den då nya konsertflygeln närmar sig pensionsålder, möblerna i foajén är slitna och ljudanläggningen behöver uppdateras.

Konserthuschefen Beryl Lunder ser behov av investeringar för 1–1,5 miljoner kronor per år, men får ungefär hälften av pengarna. En ny flygel kostar minst en miljon kronor.

– En konsertflygel håller i cirka tio år, sedan tappar den i kvalitet. Det har hänt att vi måste hyra in en flygel från ett annat konserthus, säger hon, och berättar att den japanska pianisten Mitsuko Uchida frågade efter Steinwayflygelns serienummer och sedan begärde en annan flygel när hon förstod vilken ålder husets egna hade. Och det var 2007.

Även ljudanläggningen är i behov av en uppdatering för att stå sig i konkurrensen med andra konserthus.

– Ljud har en rasande snabb utveckling, att jämföra med mobilteknik. Om vi ska vara ett attraktivt konserthus, och det vill vi, är det viktigt att kunna erbjuda bra ljud, säger Beryl Lunder.

– Om vi inte gör kontinuerliga investeringar blir det märkbart sämre och om ett par tre år kan vi tappa intäkter. Risken är att arrangörer inte vill hyra in sig här eller artister inte vill spela här för att vi inte håller måttet, säger Beryl Lunder.

Men överallt i kommunen finns behov av renoveringar och nya maskiner. Oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M) väljer annat före när hon ser till helheten.

– De här investeringarna på Konserthuset ligger väldigt långt bak i min prioritering. Vi har mycket som vi prioriterar före; energiinvesteringar och investeringar i dåliga skolfastigheter, säger hon.

Kommunalrådet Carina Blank (S) gör en liknande bedömning och menar att det påverkar när investeringarna kan göras:

– Om vi ska ha en symfoniorkester ska den kunna spela, och om vi har ett konserthus ska det fungera, men det finns andra saker vi måste göra och då kommer de alltid att gå först; socialtjänst, skola och omsorg.

Kultur och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl (S) känner sig dock inte speciellt orolig. Han tror att det kommer att lösa sig med att förvaltningen tar vissa kostnader, och ber om hjälp med andra.

Mer läsning

Annons