Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn mår dåligt – ökat tryck på sjukvården

En del flyktingbarn mår så dåligt att de behöver söka vård.
Det har ökat trycket på bland annat BUP.
Nu får hälso- och sjukvården i länet extrapengar för att täcka de ökade kostnaderna.

Annons

Att antalet personer i Gävleborg har ökat på grund av flyktingsituationen gör också att sjukvården märkt av ett ökat tryck.

Asyl- och migranthälsan – som gör de första hälsokontrollerna av alla som kommer hit – har behövt anställa fler sjuksköterskor för att hinna med.

Behovet av provtagningar och vaccinationer har ökat och barn - och ungdomshälsovården har fått mer att göra. Dessutom har det till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, kommit flera barn som varit så dåliga att de har behövt läggas in för vård.

För att betala för vården använder sig regionen nu av de extra statsbidrag för flyktingmottagande som man fått.

Läs mer: Asylhälsan öppnar filial i Gävle för att hinna med hälsokontroller

Totalt handlar det om drygt 67 miljoner som man får och 5,2 miljoner av dem används nu för att täcka de vårdkostnader som ökade under förra året. Det beslutade regionfullmäktige på onsdagen. Resten ska användas i år.

Enda parti som motsatte sig var Sverigedemokraterna som i ett slags protest valde att inte delta i beslutet – det betyder att de varken röstade för eller emot att ge sjukvården pengarna.

– De här kostnaderna är en konsekvens av den oansvariga politik som förts. Om flyktinginvandring verkligen vore en tillgång så borde man inte behöva göra några tillskott, menade regionrådet Mattias Eriksson (SD).

Ett agerande som fick övriga partier att undra vad Sverigedemokraterna egentligen vill.

– Om ni inte vill ge de här pengarna till sjukvården, hur ska de då klara kostnaderna? undrade Kenth Lövgren (L).

– Vill ni att vi inte ska ta emot de här pengarna? Varför driver ni inte då inte frågan att vi ska lämna tillbaka dem? frågade Jan Lahenkorva (S).

Läs mer: Gävleborg får 430 miljoner i flyktingstöd

Något riktigt svar på det fick de inte. Mattias Eriksson (SD) konstaterade bara att de anser att flyktingpolitiken i sig är fel och att det är oansvarigt av staten att låna pengar för att ge bidrag till kommuner och landsting.

Kristdemokraternas Margareta Sidenvall ifrågasatte också påståendet att flyktingarna på sikt inte skulle vara en tillgång.

– Långsiktigt är det en vinst med invandring, det har alla samhällen i alla tider kunnat konstatera. Men det är klart att det är en kostnad när man precis har kommit hit traumatiserad från ett krig, sade hon och tillade att den kostnaden ändå är liten jämfört med vad infödda svenskar kostar från att de föds tills de är klara med sina studier och kan börja jobba.

Mer läsning

Annons