Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkris blir barnbok

/
  • Jeanette Jonsson bestämde sig för att starta sitt UF-företag helt på egen hand. ”När det handlar om pengar är det lätt att man kan bli ovänner om man är flera”, förklarar hon.
  • Hon använder sig av en ritplatta och ett ritprogram i datorn för att illustrera boken.

Den pågående flyktingkrisen gav Jeanette Jonsson fröet till UF-företaget De ensamma flyktingbarnen. Hennes egen bakgrund spelade också in.

Annons

Jeanette Jonsson är 18 år och pluggar ekonomi och juridikprogrammet på Borgarskolan. Under det sista läsåret ska entreprenörandan blomma inom ramen för Ung Företagsamhet. I somras började ideérna ta form, starkt färgade av flyktingströmmarna genom Europa. Hon har alltid gillat att skriva och rita och att utnyttja sina färdigheter kom att bli vägledande. Nu arbetar hon med en barnbok om de två syriska barnen Sara och Miram och deras flykt från kriget till tryggheten i Sverige – och kanske Gävle.

– Det är svårt att få en relation till de som flyr när de är så många. Det blir mest statistik. Jag vill visa att det finns människor bakom alla siffror, säger Jeanette Jonsson.

Hon räknar med att boken ska vara klar i december och tryckningen ska hon finansiera genom att sälja riskkapitalsedlar. Färdig kommer boken att omfatta mellan 20 och 30 sidor. Hon tänker visa upp den för bibliotek och dagis och försäljningen kommer att ske på mässor och på stan.

– Sara och hennes lillebror Miram har lämnat allt och riskerar sina liv. Jag vet hur svårt det kan vara, en av mina kompisar har flytt som barn från Etiopien, säger Jeanette Jonsson.

Själv har hon delvis rötterna i Filippinerna. Hennes mamma kommer därifrån och hon berättar om sin mormor som trotsade sin fattiga bakgrund och jobbade extra för att hennes barn skulle få möjlighet att kunna fortsätta studera.

– Jag har tänkt på dem när jag själv har misströstat med mitt eget projekt. Det är en sak att göra en bok, en helt annan att ordna budget för att finansiera tryckningen. Men man får inte ge upp, säger hon.

Hennes första år tillbringades utomlands. Åter i Sverige fick hon vänja av sig engelskan när hon började på dagis.

Språk är fortfarande ett favoritämne i skolan och längre fram vill hon gärna jobba med sådant som gör skillnad. Kanske i en stor internationell organisation eller som diplomat.

De ensamma flyktingbarnen är det första steget.

Mer läsning

Annons