Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus existens kan avgöras i dag

/

I dag möts Folkets hus och Gävle kommun i tingsrätten - med föreningens existens i potten.

Kommunen kräver ersättning för att de inte fått ta del av intäkter från flera evenemang vid gasklockorna förra året.

– Det finns inga pengar att ge till kommunen, säger Lena Lundgren, i Folkets hus-föreningen.

Annons

På torsdagen kan den utdragna tvisten mellan Gävle kommuns kultur- och fritidsförvaltning och Folkets hus-föreningen få ett slut.

Parternas jurister möts då i Gävle tingsrätt för första gången.

För konkurshotade Folkets hus har tvisten varit kostsam. För dem vore en förlust i tingsrätten där de tvingas att betala ersättning till kommunen antagligen dödsstöten.

Under våren har de vidtagit flera åtgärder för att hålla sig flytande. Bland annat har all personal sagts upp för att minska lönekostnaderna.

Enligt föreningens ordförande Åke Bengtsson har Folkets hus-föreningen överlevt sommaren.

– Det ser ut som att vi klarar oss med en hårsmån. Teaterbiennalen och rockfestivalen har gett oss lite pengar. I september kommer kostnadsminskningen för personalen som har slutat. Jag tror att vi är på säkrare mark i oktober beroende på hur det går med tvisten, säger han.

För Folkets hus-föreningens räkning har styrelsemedlemmarna Lena Lundgren och Lars Rörick haft en dialog med föreningens andelsägare, Folkets hus-fastighetens ägare och med kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

Lena Lundgren hoppas att tvisten kommer att lösas genom förlikning - utan att Folkets hus måste betala pengar i ersättning till kommunen.

– Jag har förstått det som att kommunens vilja är att nå en överrenskommelse. Vi vill försöka hitta tillbaka till det goda samarbete som varit men som har hakat upp sig, säger hon.

Socialdemokraten Lena Lundgren som även är ordförande i omvårdnadsnämnden i Gävle kommun har under en tid arbetat mycket nära kommunledningen. Samtidigt som hon har skött tvisten för Folkets hus räkning.

Finns det en risk att du uppfattas som jävig i tvisten?

– Nej, det är våra jurister som möts. Men eftersom att du ställer frågan ska jag ta reda på om det är lämpligt att jag är med vid förhandlingarna.

Företrädare för Kultur- och fritidsförvaltningen har avböjt att kommentera tvisten innan torsdagens förhandling.

Mer läsning

Annons