Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest på Strömvallen

/
  • Gefles båda supporterfalanger Sky Blues och Blue Boys har slutit fred efter en längre tids oenighet om hur fansen skulle hantera GIF:s kritiserade färgbyte. I går hejade de tillsammans från nygamla klackplatsen på H-läktaren.
  • GIF fick en smakstart på säsongen med tre poäng och folkfest på Strömvallen.
  • Mårten Bergander och Henrik Lysén hade längtat efter fotbollspremiären ända sedan kvalrysaren i höstas. Eftersom de var föranmälda och kunde legitimera sig fick de dricka varsin öl i sponsortältet före matchen.
  • Fotbollsprofilen Ola Parling, brorson till gamle VM-spelaren Sigge Parling, gladde sig åt Geflesegern i hemmapremiären.
  • Sebastian Hedlund, 8 år, hade åkt från Holmsveden för att se sitt blåvita favoritlag premiärvinna mot Norrköping.
  • GIF-supportern Karl-Johan Kling gladde sig åt att säsongen äntligen är i gång.
  • GIF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid kunde förutom 2-0-segern glädja sig åt en publikbonus från SEF sedan drygt 5 000 personer passerat vändkorsen på Strömvallen.

Drygt 5 000 personer på läktarna, hög stämning och hemmaseger.

Lördagens allsvenska hemmapremiär på Strömvallen blev en riktig folkfest.

– Vi har stora förhoppningar på den här säsongen, sade Niklas Pettersson i Gefle Blue Boys.

Annons

Den allsvenska fotbollspremiären är för många det bästa vårtecknet som finns.

– Ja, den här dagen har man sett fram emot ända sedan kvalmatcherna mot Sundsvall i höstas, sade Mårten Bergander när han tillsammans med kompisen Henrik Lysén lugnade nerverna med en öl i sponsortältet före matchen.

Efter Gävle kommuns ingripande tidigare i veckan var det ordning och reda som gällde vid insläppet till tältet med föranmälda gäster och legitimationskontroll. Något som dock inte verkade störa öldrickarna.

Värre var det då för alla som sett fram emot en kopp värmande kaffe i snålblåsten. På grund av sönderfrusna rör rådde det akut kaffebrist inne på arenan, vilket matchspeakern ursäktande noterade som en liten pinsamhet för en kaffestad som Gävle.

Redan en kvart före avspark hade GIF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid räknat in för Gefle IF goda 4 900 åskådare.

– Det känns riktigt bra. Vi har behållit den positiva känslan från kvalmatcherna i höstas. När det verkligen gällde slöt folk upp för klubben och det har sedan hållt i sig.

5 139 personer blev till sist den officiella publiksiffran. Det innebar att GIF med en marginal på knappt 200 personer kunde kvittera ut en publikbonus på 76 250 kronor från föreningen Svensk Elitfotboll.

De båda supporterfalangerna Sky Blues och Gefle Blue Boys bidrog till att höja stämningen med ett blåvitt tifo strax före avspark och med en gemensam klack som sjöng oavgjort med ett hundratal tillresta Norrköpingsupporters i Peking Fanz.

Den tidigare osämjan mellan Gefles båda supporterklubbar är nu glömd. Från och med lördagsmatchen stödjer Sky Blues och Blue Boys sitt lag ihop även på hemmamatcherna.

– Vi har fått en bättre dialog med klubben och lagt allt gammalt bakom oss. Nu jobbar vi ihop och det betyder jättemycket för stämningen. Det känns som att vi fått till en riktig glöd, sade Niklas Pettersson i Blue Boys innan Gefle IF klev ut på planen och vann premiärmatchen med 2-0.

Mer läsning

Annons