Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dem betydde cirkuslinjen allt

/

För många elever har tiden på cirkusgymnasiet på Vasaskolan varit avgörande för deras framtida yrkesval.
– Det har varit en väldigt viktig del i min utveckling, säger artisten Johan Wellton som i dag har världen som arbetsplats.

Annons

Både Johan Wellton och Kalle Wedin flyttade till Gävle för att börja på cirkuslinjen – och båda skulle komma att bli kvar – åtminstone ett tag.

LÄS OCKSÅ: Cirkuslinjen kan läggas ned

Kalle Wedin är fortfarande Gävlebo och jobbar med cirkus på heltid. Johan Wellton drev sin egen teater i flera år efter avslutad utbildning – men valde sedan att jobba internationellt. När vi når honom är han i Danmark med sin föreställning Glitch. Senare fortsätter turnén till Kina och Tyskland.

– När jag flyttade från Västervik till Gävle var det en okänd fläck på kartan. Hade inte skolan funnits hade jag aldrig flyttat dit, säger Johan Wellton.

Han gick på Vasaskolan mellan åren 1995 och 1998. Då var cirkusgymnasiet på Vasaskolan fortfarande den enda i sitt slag i Sverige och gjorde Gävle till en profilerad cirkusstad. Men någonstans tappade man bort det man hade. Det är åtminstone så som Johan Wellton beskriver det. Och det var något som märktes redan när han studerade på Vasaskolan.

– Min relation till cirkusgymnasiet var kanske redan då att Gävle inte såg vilken guldklimp det var. Det drevs av entusiaster men fick inte så mycket stöd, säger han.

Johan Wellton visste tidigt att han ville jobba som just artist och utbildningen gjorde att han kunde stanna i Sverige.

Sedan dess har konkurrerande skolor startat i både Stockholm och Umeå. Och i huvudstaden finns också en cirkusutbildning på högskolenivå.

Kalle Wedin har i sin tur varit både elev och senare lärare på cirkusgymnasiet. Han gick i en av de första klasserna som lämnade utbildningen. Idag arbetar han på Kulturskolan med just cirkus och har också jobbat som varitéartist.

– Utbildningen förändrade mitt liv totalt. Jag flyttade hit från Falun och fick en identitet. Och sedan dess har jag blivit kvar, säger han.

Även om han förstås tycker att det vore tråkigt om cirkuslinjens historia får ett slut på utbildningsnämndens nästa sammanträde – så tror han att Gävles identitet som cirkusstad kommer att leva kvar.

Han nämner cirkusgatan på Å-draget som ett exempel. Men kanske mer betydande är den satsning som Kulturskolan nu gör på cirkus, där omkring 150 elever i 15 grupper utövar cirkus i Kulturskolans regi.

– Men det är såklart synd om utbildningen försvinner. Det hade kunnat bli en naturlig övergång från vår verksamhet till gymnasiet, säger han.

Johan Wellton upplever å sin sida att det finns en risk att stadens kulturliv kan ta stryk om utbildningen försvinner. Något som tillbakavisas av utbildningsnämndens ordförande, Martin Vadelius (S).

– Jag ser att formerna för estetiska uttryck förändras. Gävles kulturliv är viktigt och kraftfullt. Cirkuslinjen har tidigare varit en viktig för Gävle – men nu är det få som söker och ännu färre som färdigställer den. Mitt förslag är att den läggs ner utifrån att vi ska kunna värna de estetiska utbildningarna som håller hög kvalitet.

Mer läsning

Annons