Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få patienter – nu stänger svininfluensamottagningen

Svininfluensamottagningen och den särskilda vårdavdelningen för influensasjuka på Gävle sjukhus stänger nu.

Antalet patienter har blivit så få.

– Vi har passerat kulmen, säger chefsläkaren Lars- Göran Holtby.

Annons

Svininfluensamottagningen på Gävle sjukhus lades ned redan i fredags och på måndagen togs beslutet att även den särskilda vårdavdelningen där svininfluensapatienter har lagts in ska stänga.

Förklaringen är helt enkelt att man har så få patienter att ta hand om. För ett par veckor sedan hade man hela tiden åtta–tio patienter inlagda. Nu är man nere i en eller två. Patienter som kan tas om hand av den ordinarie sjukvården.

– Det är inte längre motiverat att ha specialistmottagningar öppna, säger chefsläkaren Lars- Göran Holtby.

Har mattats av

Främsta skälet till stängningen är förstås att svininfluensaepidemin har mattats av. Delvis beroende på att så många redan har vaccinerats vilket gjort att smittspridningen hejdats. Det tycks också som att viruset nu rör sig österut bort från västeuropa.

Det finns dock en risk för att svininfluensan kan komma tillbaka i en andra våg senare i vinter eller till våren och landstinget ska därför planera för hur man i så fall snabbt ska kunna öppna nya platser om det skulle behövas.

Beslutet innebär också att den geriatriska vårdavdelningen som under hösten varit splittrad på två olika ställen kan ta över de lokaler som använts till influensapatienterna och därmed samla hela avdelningen på ett och samma ställe.

Mer läsning

Annons