Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrars protester fick förskolecheferna att backa

/
  • Protesterar mot barnflytt. På onsdagskvällen hölls ett upprört möte på Södergården med föräldrar till fyra- och femåringar på tre förskolor på Söder. Föräldrarna Jenny Johansson, Andreas Lundqvist och Rebecka Lundblad deltog.

”Som att bli spottad på”, ”Ingen tanke på våra barns trygghet”, ”Exceptionellt dålig framförhållning”.

Föräldrar på tre förskolor på Söder uttryckte sin upprördhet på ett föräldramöte på onsdagen då förskole­cheferna berättade att de vill flytta fyra- och femåringarna till Söderskolan och göra småbarnsgrupper av dem som blir kvar.

Men de fick ett löfte om att inga barn flyttas mot föräldrarnas vilja.

Annons

I förra veckan fick de föräldrar som har fyra- och femåringar på förskolorna Södergården, Rostock och Fruns Hage ett kortfattat brev med en inbjudan till ett föräldramöte.

Pedagogerna hade fått information om vad som var på gång, men hade uppmanats att inte berätta för föräldrarna.

Rykten

Men snabbt kom rykten i gång. Planen var att flytta alla fyra- och femåringar från de tre förskolorna till två nya avdelningar i Söderslottet, den nedlagda Söderskolan, med start redan i februari.

– Vad vi förstår skulle alla grupper splittras och det här ska göras om till ett småbarnsdagis. Femåringarna som ändå snart ska sluta och börja sexårs ska först flyttas till Söderskolan fyra månader. Men vi har valt det här dagiset för att våra två barn ska gå på samma. Och vi tycker att det är bra med åldersblandade grupper, sade föräldern Rebecka Lönnblad före mötet.

”Oacceptabelt”

Andreas Lundqvist, som sitter i Söderskolans föräldraråd, tycker att det är oacceptabelt att ingen kontaktat föräldrarådet för dialog och att föräldrarna till de yngre barnen ännu inte informerats. Men på mötet fick han ett viktigt besked.

– De sa att de inte flyttar något barn mot föräldrarnas vilja, säger han.

Lena Müller, förskolechef för södra Gävle och ansvarig för att besluta i frågan, menar att idén om flytten är så ny att det inte har funnits så mycket att informera om tidigare.

Nästa år ska pedagoger och biträdande förskolechef träffa föräldraråden.

– Kan vi inte göra på det här viset kommer vi ändå inte att ha några problem att fylla de två avdelningarna på Söderskolan. Men det krävs mer anpassningar av lokalerna om vi ska ta in ett-åringar, med skötbord, utrymme för vila och så vidare, säger hon.

Vare sig hon eller förvaltningen har någon medveten strategi att göra om åldersblandade grupper till små- och storbarnsgrupper.

– Det var en ren praktisk fråga. Jag tycker att Söderskolan skulle passa bäst för större barn.

Mer läsning

Annons