Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordonsprogrammet i Sandviken nedläggningshotat

/
  • Fordonsprogrammet i Gävle. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Fordons- och transportprogrammet i Sandviken kan läggas ner. Eleverna kommer i sådana fall hänvisas till Gävle.
Samtidigt kan all industriteknisk utbildning i regionen samlas till Bessemerskolan och Göranssonska skolan.

Annons

Texten uppdaterad 18.30

Industriföretagen i regionen har ett stort behov av arbetskraft. Samtidigt söker allt färre elever till fordons- och transportprogrammet och industritekniska programmet.

Därför utreder kunskapsförvaltningen i Sandviken just nu på uppdrag av politikerna möjligheterna till samarbete med Gävle kommun när det gäller de här gymnasieutbildningarna.

Det här skriver Sandvikens kommun i ett pressmeddelande.

Tanken är att all fordonsutbildning kan hamna i Gävle – och all industriteknisk utbildning i Sandviken.

När det gäller fordonsprogrammet i Sandviken har antalet sökande varit lågt de senaste åren. Dessutom har lokalerna där undervisningen bedrivs ett stort renoveringsbehov och måste rustas för 20–25 miljoner kronor. Även utrustningen måste moderniseras,

Det här gör att det blir svårt att driva utbildningen i Sandviken på ett kostnadseffektivt sätt.

När det gäller industritekniska programmet däremot har Sandviken goda traditioner och välrenommerade utbildningar på Bessemer och Göranssonska skolan och kommunen ser att det finns en naturlig grund för att kunna ta det samlade ansvaret i regionen, står det i pressmeddelandet. I Gävle däremot har man stoppat intaget på utbildningen de senaste två åren och i Hofors har den helt lagts ner.

Elever och personal på fordonsprogrammet i Sandviken är informerade om vad som är på gång och information är skickad till vårdnadshavarna. Elever, personal, vårdnadshavare och bransch kommer att ges möjlighet att vara delaktiga i utredningen.

Mer läsning

Annons