Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordonsprogrammet satsar på små motorer

/
  • PRAKTISKT. Fordonsprogrammet på Borgis satsar på ökad specialisering och små motorer. Max Pettersson är en av de elever som i höst börjat på den nya inriktningen praktisk fordonsteknik.
  • BILAR I ETTAN. Niclas Ringberg går praktisk fordonsteknik för att han gillar att skruva.

Nu kan elever söka till fordonsprogrammet i Gävle och bli specialister på båtmotorer, trädgårdsmaskiner, mopeder, ja nästan vad som helst som har med motorer eller fordon att göra.


– Specialkunskaperna kommer eleverna att få ute på företag, säger Lena Bylund, programansvarig för fordon på Borgarskolan.

Annons

Borgarskolan startade nu i höst ett specialutformat fordonsprogram som har inriktningen praktisk fordonsteknik.

– Här ryms egentligen allting som har med motorer eller fordon att göra och som inte ryms inom de andra inriktningarna personbil, karosseri eller tunga fordon, säger Lena Bylund.

Eleverna kan rikta in sig på motorcyklar, båtmotorer, skotrar, husvagnar, gräsklippare, små maskiner, däck, reservdelshantering och så vidare. Begränsningarna är få, det som styr är elevens intresse och tillgången på praktikplatser.

Första året gör alla som går fordon samma saker. Teoretiska kurser blandas med praktiskt verkstadsarbete.

– Vi balanserar däck, byter olja, man får göra provbesiktningar, allt möjligt. Det är privatpersoner som lämnar in sina bilar, säger Nathalie Forslund.

– Första året handlar nästan allt om bilar, säger Max Pettersson.

Han går inriktningen praktisk fordonsteknik för att han gillar att skruva med motorer, men han vet inte vad han vill specialisera sig på. Det kommer först i tvåan och trean, då han ska vara ute på något företag två dagar i veckan.

– Snöskotrar tycker jag om, och crossar och sånt, säger han.

Intresset för fordonsprogrammet är stort. Men det finns inte utrymme att utbilda fler inom personbilar i lokalerna på Borgarskolan.

Inriktningen praktisk fordonsteknik blir ett sätt att komma runt det, eftersom det handlar mer om mindre motorer och en stor del av den praktiska utbildningen sker hos företag.

Utbudet av praktikplatser blir också större.

– Fordonsprogrammet är det program som flest får jobb efter. Vi vet att våra personbilselever får jobb på alla möjliga firmor sen. Men vi har varit begränsade till att skicka dem till personbilsverkstäder på praktik. Det här specialutformade programmet öppnar många nya möjligheter, säger Lena Bylund.

I år går bara fem elever den nya inriktningen, informationen kom ut ganska sent. Men nästa höst räknar Borgarskolan med en full klass.

 

Mer läsning

Annons