Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta Gävlebo åtalas för terrorbrott

Den före detta Gävlebo som misstänks för utbildning avseende terrorbrott åtalas nu. Detta efter att åklagare Ronnie Jacobsson nu anser att bevisbördan är tillräckligt stark.

Annons

Det var i årsskiftet mellan 2013 och 2014 som den 45-årige mannen, som är rysk medborgare, ska ha instruerat sin son om hur man tillverkar en bomb. Instruktionerna innefattar både muntliga råd och skriftliga skisser över sprängladdningar. Bomben var tänkt att användas på en fängelsevägg i Aleppo, Syrien.

– Det var vid en husrannsakan som det uppdagades att han hade kontakt med sin son i Syrien, förklarar åklagare Ronnie Jacobsson.

Mannen är den förste som åtalas i den här typen av mål i Sverige. Mannen som åtalas är samme man som 2011 fritogs under skottlossning från Migrationsverket i Gävle. När han sedermera greps i en lägenhet i Andersberg hittade polisen en pistol och ett skarpladdat automatvapen. Han hävdade då att han levde under dödshot från yrkesmördare.

45-åringen nekar till brott.

– Studerar man rapporter från Syrien är fängelset i Aleppo en institution som används av Assad och hans trupper bland annat för att tortera människor. Jag har svårt att se att fängelset inte skulle vara ett legitimt mål i en pågående konflikt, säger försvarsadvokat Thomas Olsson till TT.

En uppfattning som inte delas av åklagare Ronnie Jacobsson.

Huruvida mannen är kopplad till någon terrororganisation är enligt Gefle Dagblad oklart och det är heller inget som åklagare Ronnie Jacobsson tänker lägga någon större vikt vid.

Mer läsning

Annons