Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta polis fick fängelse

Två män, däribland en tidigare polis från Gävleborg, dömdes på måndagen till fängelsestraff för att ha smugglat in 1,2 miljoner liter dieselolja från Danmark.

Annons

Domen föll i Halmstads tingsrätt.
En 40-årig man, som anses som huvudman, dömdes till två och ett halvt års fängelse för häleri, grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, rapporterar TV 4 Halland. Tingsrätten utdömde också näringsförbud i fem år.
Mannen var tidigare polisinspektör i Gävleborg och dömdes för fyra år sedan till fyra års fängelse för ett bankrån i Söderhamn där bytet blev 690 000 kronor.
Efter fängelsedomen för bankrån fick han sina personuppgifter sekretessbelagda och bytte namn. Han har varit redare för det fartyg som använts för dieselsmugglingen.
Fartygets befälhavare, en 42-årig man, dömdes till ett och ett halvt års fängelse för medhjälp till häleri och medhjälp till grovt skattebrott.
Den smugglade dieseloljan fördes först in i Ystads hamn. I maj förra året bytte man till Halmstad. Polisen slog till i början av september när fartyget, registrerat i Harg, lade till vid Tullkammarkajen i Halmstad.
Genom att inte anmäla dieseloljan till beskattning har de två männen kunnat sälja oljan till olika företag och privatpersoner för ett lågt pris och ändå gjort stora vinster.

Mer läsning

Annons