Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före tolvslaget ökar larmsamtalen till SOS

/
  • ANSVARIG. Tommie Lundqvist är ansvarig för bemanningen av SOS Alarm i Gävle under nyårsnatten. Trycket brukar vara högt och personalen är utökad med en extra operatör.

Nyårsnatten är tuff för SOS Alarm. Samtalen ökar kraftigt både före och efter tolv­slaget.

Annons

– Det är en av de mest trafikstarka dagarna på året och vi ökar personalstyrkan, säger produktionschefen Tommie Lundqvist på SOS Alarm i Gävleborg.

Sett över hela Sverige räknar man med att antalet samtal som kommer in timmen innan midnatt är tre gånger så högt som under samma tid en vanlig natt. Efter tolvslaget stiger kurvan ännu mer, samtalen är tio gånger fler än normalt.

– Det är svårt att ge ett exakt svar på varför det ser ut så. Till viss del kan det handla om oro hos exempelvis äldre människor som upplever att det skjuts utanför och inte förstår att det är fyrverkerier, säger Tommie Lundqvist.

Ringer för att fråga

Enligt SOS Alarm ringer många också till nödnumret för att ställa frågor som inte hänger samman med någon nödsituation. När det gäller de olyckor som faktiskt inträffar kan en hel del förebyggas genom försiktighet med alkohol, smällare och raketer.

– Man måste vara försiktig och ta hand om varandra, säger Tommie Lundqvist.

Polisens presstalesman i Gävle, Mikael Hedström, uppger att beredskapen inför nyårsaftonen är god.

15–20 poliser

– Som läget ser ut nu kommer vår styrka att ligga på 15–20 man mellan klockan 22.00 och 03.00. Minst sex extra poliser är i tjänst, säger han.

Enligt honom brukar nyårsnatten polisiärt inte vara värre än en lönehelg.

– Är det dessutom väldigt kallt ute blir det lugnare.

Ungdomar vid McDonalds

Många ungdomar brukar samlas utanför McDonalds och där kommer också poliser att finnas frampå natten.

Socialtjänsten i Gävle har beredskap fram till klockan 02.00 och nås via larmnumret 112.

– Det är likadant som under en vanlig helg. Å andra sidan brukar det inte vara fler händelser på nyårsafton än under andra helgdagar, säger Margareta Kamlén, chef för familjeenheten på socialtjänsten.

Mer läsning

Annons