Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening slipper inte dyr slip

Föreningen Briggen Gerdas planer på att sälja slipen och släppa in ett par muddringsföretag vid varvet på Brynäs i Gävle riskerar att gå i stöpet.


– Den modell som vi tänkt oss funkar inte, säger Berndt Adetoft, ordförande i föreningen Briggen Gerda.

Annons

Hindret är bland annat kommunens krav på att allmänheten ska få ströva fritt på området.

Arbetarbladet har berättat om planerna som gått ut på att de båda muddringsföretagen Noås och Tugab skulle bilda ett gemensamt bolag som tog över slipen och fick tillgång till kaj och delar av varvet med tillhörande byggnader.

Det skulle lösa föreningens ekonomiska problem och ge fördelar för de båda företagen.

Men det visade sig vara betydligt krångligare än vad Berndt Adetoft trodde på sensommaren.

Klart är att kommunen inte kommer att sälja slipen.

– Det kommer inte på fråga, säger Dan Ageborn, jurist på Tekniska kontoret, som menar att kommunen i så fall måste sälja också marken och det är inte aktuellt.

Om slipen ska användas måste det förenas med kultur- och fritidsförvaltningens planer på att utveckla området kring gasklockorna. Åtminstone det ena muddringsföretaget, Tugab, vill flytta in på varvsområdet med kranar och annan tyngre utrustning. Det kräver inhägnader för att klara säkerhetskraven.

– Det går inte ihop med att man ska kunna gå ut till Briggen Gerda, säger Ninni Berggren Magnusson på kultur- och fritidskontoret.

Hon hoppas att slipen ändå kan rustas och användas.

Lars Åke Nordström, Noås ägare, är intresserad av att flytta sin verksamhet från Örnsköldsvik till Gävleområdet även om han bara får tillgång till slipen. Kajplatser kan han skaffa på andra håll, i Gävle, Norrsundet eller Skutskär. Men det blir inte lika bra som han tänkt sig från början, konstaterar han.

Berndt Adetoft hade hoppats att affären hade gått i lås vid det här laget så att föreningen bland annat fått loss pengar för nödvändiga reparationer och underhåll på Briggen Gerda.

Nu sitter han dessutom, som han uttrycker det, med en slip i knäet. Slipen måste rustas och förlängas innan den kan användas för uppdragning av större fartyg, som Briggen Gerda. Det kostar åtskilliga 100 000 kronor. I dag vet han inte hur det ska finansieras.

Arbetarbladet sökte på fredagen förgäves Åke Åberg, vd i Tugab, för en kommentar.

”Här finns stora utvecklingsmöjligheter”, sade han till Arbetarbladet för några veckor sedan. För snart tre år sedan avskedades Åberg från arbetsmarknadsprojektet vid Briggen Gerda men friades senare från anklagelserna om att han begått oegentligheter.

Mer läsning

Annons