Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag tar över halva hemtjänsten

/
  • Lite uppgivna känner sig Pia Behlander och Lotta Larsson som jobbar i de hemtjänstområden som ska upphandlas. Men framför allt menar de att personalen är i stort behov av information.

Nästa höst kan mer än hälften av Gävles hemtjänst skötas av privata företag. På onsdagen sa omvårdnadsnämnden till slut ja till att göra upphandlingar av hemtjänstområdena Andersberg och Centrum, samt gruppbostäder för 57 utvecklingsstörda. Bland Gävles socialdemokrater och fackligt aktiva har frågan debatterats hett, men i går sade alla S-ledamöter ja.

Annons

Vivi-Ann Sundqvist (S) har lyssnat och diskuterat massor, säger hon, men ingenting har fått henne att ändra sig. Omvårdnadsnämnden, där hon är ordförande, har inför nästa år ett sparbeting på 50 miljoner kronor. Och för att få ihop hela summan är hon beredd att låta företag komma med anbud om att driva ytterligare 30 procent av Gävles hemtjänst på entreprenad. Det beräknas göra hemtjänsten för 450 kunder i centrum och Andersberg 9 miljoner billigare per helår.

– Vi vet inte mycket om vad det här kommer att innebära för oss. Det beror på vilket företag det blir som ska ta över. Vi kommer att erbjudas jobb där, men jag tror att ingen kommer att ta ställning innan vi får ett konkret erbjudande och ser vad det innebär, säger Lotta Larsson som arbetar i hemtjänstområdet Centrum.

Hon satt med och lyssnade när politikerna beslutade om hennes arbetsplats.

– Bland kollegorna tror många att det är tryggast att stanna kvar hos kommunen, men det lär bli en massa rokader där också och det är inte säkert att man får en fast placering, säger Pia Behlander på hemtjänsten i Andersberg.

Mer variation

Utöver hemtjänsten ska även 11 gruppbostäder för 57 personer med utvecklinggstörning upphandlas. Där är syftet framför allt att få mer variation bland utförarna, först i andra hand att spara någon miljon.

På onsdagens möte med nämnden var det bara Birgitta Bergander (V) som argumenterade mot upphandlingarna.

– Det är så genomgripande förändringar, det står inte i proportion till de miljoner det sparar, sa hon.

Mohammed Abusagr (S) svarade att om hon hade kommit med något alternativ som gjorde att lika mycket pengar kunde sparas inför nästa år, skulle han vara beredd att rösta med henne.

– Jag tycker också att det här är en svår ideologisk situation, det är du inte ensam om Birgitta, sa han.

Flera andra ledamöter, från såväl M, KD, S och MP argumenterade för upphandlingarna.

– Vi är mycket glada över att beslutet äntligen har tagits, sa Maj-Britt Åhrman (M) för oppositionens räkning.

Mer läsning

Annons