Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagets lokal totalförstörd: "Känns olustigt"

/

Franzéns Plåt AB är enda firman som berörs av branden på Näringen.
I byggnaden som totalförstördes har även fyra hyresgäster bedrivit privat verksamhet.

Annons

Det var strax efter 20-tiden på torsdagskvällen som en kraftig explosion inträffade på Näringen i en industrilokal som ägs av Franzéns Plåt.

Totalt arbetade 30 personer och tolv enheter från räddningstjänsten med släckningen under natten och all tågtrafik till och från Gävle stoppades.

Brandorsaken är fortfarande oklar och polisen har ännu inte inlett någon teknisk undersökning av platsen.

– Den tekniska undersökningen kommer att ske så fort räddningstjänsten anser att området är säkert och häver avspärrningarna. All fakta pekar på att det dröjer ända till måndag, säger restvärdesledare Pär Törnhult, som normalt sett är inre befäl hos räddningstjänsten.

En okulärbesiktning av ledningarna har gjorts under natten och godsvagnar har parkerats på spåret som ligger närmast den förstörda byggnaden. De används som en skyddsbarriär för att möjliggöra för tåg att passera intill.

Byggnaden som brann ner tillhörde Franzéns Plåt och fyra hyresgäster har haft privata verkstäder där.

– Allt har brunnit ner. Det handlar om minst fyra personbilar, två motorcyklar, massvis med verktyg och olika däckmaskiner, säger Pär Törnhult.

I nuläget förs diskussioner med Gästrike Vatten vilka åtgärder som behöver göras för att säkra vattentäkten.

– Räddningstjänsten har inte använt så mycket vatten och om allt gått som det ska bör all skrot ha brunnit upp, vilket innebär att föroreningarna har gått upp i luften i stället för ner i marken. Om branden hade gått ner i marken hade det kunnat äventyra vattentäkten och den brunn som är här, säger Pär Törnhult.

Hur påverkas Franzéns Plåt?

– Deras hus har ju brunnit ner, men det påverkar inte deras verksamhet.

Jan-Åke Franzén, som driver företaget, konstaterar dock:

– Det är klart att det påverkar. Men jag vill inte säga så mycket nu, vi får ta det på måndag när jag vet mer. Jag har själv inte varit nere och tittat på byggnaden. Just nu känns det olustigt. Nu ska jag gå och ringa försäkringsbolaget.

Polisen meddelade på fredagseftermiddagen att en förundersökning har inletts med misstanke om mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet.

UPPDATERING, lördag 17.57: Räddningstjänsten avslutade sin insats vid 16-tiden på lördagen och det är nu helt släckt på platsen. Det meddelar Daniel Holmström, inre befäl på räddningstjänsten. Ärendet är nu överlämnat till polisen och räddningstjänsten har inte längre någon personal på plats. Området är fortfarande avspärrat och så kommer det att förbli tills polisen är klar med sin tekniska undersökning, som beräknas starta på måndagsmorgonen.

Mer läsning