Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förnedrande för oss muslimer"

/
  • Marcus Grundström och Raad Al-Duhan tycker att SD:arnas Facebookaktiviteter är skrämmande.
  • Raad Al-Duhan och Marcus Grundström är muslimer och har läst Arbetarbladets granskning. Enligt dem visar SD:s politiker upp en skrämmande okunskap om islam.

Gemensamt för de SD-politiker som Arbetarbladet avslöjade på Facebook var en aggressiv ton mot islam och muslimer.
– Det är skrämmande att personer på maktpositioner säger sådana här saker, säger muslimen Marcus Grundström.

Annons

Arbetarbladet har granskat hur fullmäktigeledamöter och regionpolitiker från rasistiska Sverigedemokraterna i Norduppland och Gävleborg uttrycker sig på Facebook. Flera politiker avslöjades med att dela länkar från islamfientliga och rasistiska sajer och facebookgrupper. Många gillar Facebookgrupper med islamfientligt och rasistiskt innehåll.

En av dem, Hans Welander, är dessutom nämndeman i Gävle tingsrätt.

– Det är skrämmande att personer på maktpositioner säger sådana här saker. Skrämmande att man inte har mera kunskap. Jag antar att han inte har satt sin fot i en moské, säger muslimen Marcus Grundström.

Raad Al-Duhan, muslim och grundare av en mångkulturell idrottsklubb, kallar det för en skandal.

– Som muslim förstår jag att SD är en politik vi har i Sverige som man bör respektera. Men att den ska kränka mig för att jag föddes som muslim ser jag som en jätteskandal.

Raad Al-Duhan reagerar på att en nämndeman delat muslimfientliga länkar.

– Att det är personer med sådan påverkan är som ett skämt. Det kan inte bli mer förnedrande för oss muslimer.

Roger Hedlund, ordförande i SD Gävleborg, har sagt till Arbetarbladet att partiet står för religionsfrihet och inte har någon åsikt om människors religion.

– Det är skitsnack, om jag ska vara ärlig. Det tror jag inte på någonstans. De delar väldigt hatiska inlägg på Facebook, man ser vilka sidor de hänger på. Det är jättehatiska och fientliga sidor, säger Raad Al-Duhan.

Raad Al-Duhan bjuder in till dialog - och sparring.

– Det är tråkigt att vi inte pratar med varandra i Sverige. Vi är dåliga på att träffas och mötas. De pratar inte, de sitter hemma och fylls med hat på hemsida efter hemsida. De är välkomna hem till mig att äta middag och diskutera. De får gärna höra av sig.

– Vi har en boxningsklubb, jag är boxare. Så Roger Hedlund är välkommen på antingen en middag eller en sparring, säger Raad Al-Duhan med ett leende.

Mer läsning