Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare varnar för våldsamma tjejgäng

Snart kommer någon att misshandlas till döds av ett tjejgäng. Det förutspår Peter Gill, professor i pedagogik, apropå det ökade kvinnliga våldet.
– Vi kommer att få kvinnliga motsvarigheter till killarna som slog ihjäl Ricardo på Kungsholmen, säger han.

Annons

Antalet 15-åriga tjejer som misstänks för misshandel har mer än fördubblats de senaste sju åren, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är inte ovanligt att tjejerna bildar gäng som ger sig på andra tjejer.

Men våldet ökar också bland alla kvinnor. I de flesta fall handlar det om så kallat vedergällningsvåld, att ge igen för en oförrätt.

– Det här är jämställdhetens baksida, säger Peter Gill, som forskar om våld på Högskolan i Gävle.

Eftersom jämställdheten i Sverige mest inneburit att kvinnor tagit efter traditionellt manliga roller, så tar kvinnor också efter de negativa beteendemönstren, menar han.

Peter Gill tycker att våld ibland är befogat, och tror att en del av de tjejer som slåss har utövat ”moraliskt våld” som att gå emellan i ett slagsmål.

Men tjejgängen som slåss gör det av samma anledning som vilka fotbollshuliganer som helst – för att de tycker att det är njutbart och roligt.

– Våld är något man skolas in i. Man lär sig att tycka om det, och det beror inte på ifall man har manligt könshormon som testosteron i blodet, säger han.

Peter Gill säger att han förutsåg den här utvecklingen redan för 30 år sedan, och tror att framtiden kommer att innebära mer grovt våld med kvinnlig gärningsmän.

Snart ser vi en rättegång mot ett tjejgäng liknande killarna som slog ihjäl 16-årige Ricardo Campogioni på Kungsholmen, tror han.

– Under min uppväxt på Irland såg jag aldrig en tjej som sparkade boll. När jag kom till Sverige tyckte jag att det var fantastiskt att kvinnor fanns med i alla delar av samhället i Sverige. Men då måste man förstå att de också kan begå brott.

Den förståelsen finns inte, menar Peter Gill, och säger att svenskarna har vant sig att se kvinnor som brottsoffer och inte som gärningsmän.

Han tar som exempel Sara Svensson, som mördade pastorsfrun i Knutby.

– Det var ett rationellt genomtänkt mord, men hon dömdes till psykiatrisk vård. Det är för att man i Sverige har svårt att släppa bilden av kvinnan som offer.

Mer läsning

Annons