Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskaren: Så ska vi uppnå balans mellan arbete och fritid

/
  • Helena Jahnckes forskning har uppmärksammats bland annat av tv-programmet Vetenskapens värld.
  • Helena Jahnckes forskning har uppmärksammats bland annat av tv-programmet Vetenskapens värld.

Får vi tillräcklig återhämtning om vi är ständigt uppkopplade? Hur påverkas vi av att arbeta i olika typer av kontor? Helena Jahncke på Högskolan i Gävle leder forskning som rätar ut frågetecknen.

Annons

Helena Jahncke lutar sig framåt och hennes ögon glimmar till när jag berättar om min arbetssituation: en bullrig centralredaktion, kaffe som dricks vid skrivbordet och alltid mottaglig för mejl och telefonsamtal. Hennes kollega på högskolan, Lili André, sticker in huvudet och menar att så är det med Helena. "Hon är en god lyssnare och får människor att öppna sig."

Möjligen känner Helena Jahncke igen sig själv i att vara uppkopplad till arbetet, fast hon är doktor i psykologi och har återhämtning som sin särskilda forskningsnisch. För hennes del handlar det om att hitta balans mellan arbete och fritid och hon har några knep som hon försöker följa.

För några år sedan disputerade hon med en avhandling om hur öppna kontorslandskap påverkar prestation och välmående. Hennes studier visar att kontorslandskap som har höga ljudnivåer och tal som går att uppfatta i bakgrunden kan trötta ut och sänka den enskildes prestationen upp emot tio procent, vilket i förlängningen också kan få ekonomiska konsekvenser för arbetsgivaren.

När Helena föreläste för Trafikverket i Borlänge om sina rön ledde det till ett projekt som undersöker hur Trafikverkets övergång från cellkontor och kontorslandskap, till inga fasta platser utan mer aktivitetsbaserade lösningar, påverkar koncentration, stillasittande och välbefinnande. Ett antal anställda har fått en liten dosa fäst på benet som mäter hur mycket de går, sitter och står. Fyra olika kontor i landet granskas, en delrapport kommer till sommaren och det slutgiltiga resultaten om ett år.

Trafikverket vill bli en modern och attraktiv arbetsplats och satsar därför mycket pengar på arbetsmiljön. Det har gjort att ett nytt samarbete vuxit fram: att utreda de risker som kan uppstå när gränserna mellan arbete och fritid flyter ihop.

– Under hösten ska vi kartlägga Trafikverkets 6 500 anställda. Hur uppkopplade är de? Vilka förväntningar finns på att de alltid ska vara tillgängliga? Hur påverkar det sjukfrånvaron?  Det finns många olika personalkategorier och kartläggningen kan synliggöra eventuella riskgrupper. Den stora fördelen på högskolan är att vi arbetar tvärvetenskapligt och kan inkludera experter inom psykologi, fysiologi, biologi, stress, ledarskap och återhämtning.

Vägen till forskningen började när Helena Jahncke spelade golf som junior. Det mentala spelet fascinerade henne och ledde till en personalvetarutbildning, där ämnet psykologi senare tillkom. Vid vägskälet att arbeta kliniskt eller med forskning valde hon det senare. Helt rätt val, säger hon i dag.

– Nyfikenheten, spännande samarbeten, att läsa forskningsartiklar, skapa frågeställningar, testa hypoteser och att få sätta tänderna i data. Det är härligt, som att äta smågodis, säger hon med ett skratt.

Men med tidsbestämda anställningar handlar det också om att spana efter nya uppslag. Att ständigt söka anslag, koordinera projekt med ekonomi och medarbetare, liksom att föra fram kunskap till allmänheten, vetenskapliga skrifter och internationella konferenser, hör också till.

Hon berättar om en episod från barndomsstaden Falun där hon fick veta att en person med hörselproblem i ett kontorslandskap visade sin chef en artikel som Helena skrivit och som ledde till att personen fick en bättre anpassad arbetsplats.

– Då känns det som att min forskning gör nytta.

Men det är inte lätt att hitta bra balans i livet med spännande forskning och småbarn, men hon har några knep.

– Jag använder telefonens smarta funktioner: knappen snabbmeddelande när jag inte kan svara och försöker i perioder stänga av allt jobbrelaterat från fredag till måndag morgon. Ett annat sätt är att vistas i miljöer som främjar återhämtning. Själv rensar jag hjärnan med yoga, meditation och avslappning två dagar i veckan. Men tar lika gärna en långpromenad i skogen.

Mer läsning

Annons