Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag klart om skeppsfestival nästa år

I somras hälsade Ostindie-fararen Götheborg på i Gävle. Nästa år intas hamnen av femton historiska skepp. Enligt ett färdigt förslag ska en ny skeppsfestival arrangeras 13–16 augusti 2009.

Annons

Nästa vecka ska kommunstyrelsen avgöra om skeppsfestivalen Historical ships week ska anordnas i Gävle nästa år. Förslaget som politikerna ska ta ställning till ligger redan klart och innebär att 1,9 miljoner kronor från kommunstyrelsens medel för särskilda utvecklingsinsatser behöver skjutas till om det förverkligas.

Tolv intresserade

Festivalens inriktning är tänkt att vara så kallade traditionssegelfartyg av liknande typ som Gerda och Götheborg. Kontakter har redan tagits med 26 skepp och tolv av dem har anmält intresse att delta.

Tanken är att festivalen ska vara återkommande varje år och så småningom locka 100 000 besökare.

Det första året tänker man sig dock att 8–15 deltagande fartyg är en lämplig nivå.

Själva festivalområdet planeras att ligga på båda sidor om Gavleåns utlopp, vid Nyhamn, Norra å-kajen, Hucken och Gasklockeområdet.

Får segla med

Medarrangören Sjövärnskåren får till uppgift att ordna besökartransporter till områdets olika delar och festivalbesökarna ska ges möjlighet att både gå ombord och att segla med de historiska skeppen under de fyra dagarna.

Rent tidsmässigt planeras Historical Ships Week äga rum 13–16 augusti, torsdag till söndag.

Det är bara en vecka efter cityfesten och möten mellan företrädare för de båda festivalerna har redan ägt rum med syfte att dra nytta av varandra.

Tanken är att skeppsfestivalen ska drivas av Gävle kommun i nära samarbete med den lokala turistnäringen.

Mer läsning

Annons