Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först Gävle - nu världen

/

Först var han ordförande för Pappers på Korsnäs. Sedan för Pappers i Sverige. Och i förra veckan valdes Jan-Henrik Sandberg från Gävle till ordförande för världens pappersarbetare.

– Det känns väldigt fint att få ett sådant förtroende, säger han.

Annons

En facklig kometkarriär skulle man kunna kalla det. I den fackliga världsorganisationen ICEM samarbetar fackföreningar över hela världen. Och det är i sektionen som organiserar massa- och pappersarbetare som Jan-Henrik Sandberg nu håller ordförandeklubban.

– Det har varit lite av en tradition att Sverige eller Finland har haft ordförandeskapet i papperssektionen, säger han.

– Sverige har ju en facklig verksamhet med gott anseende runt om i världen.

Jan-Henrik Sandberg konstaterar att den viktigaste frågan i all facklig verksamhet – så även i den här – är att organisera arbetarna. Att se till att de bildar fackföreningar och kan driva fram goda anställningsvillkor samt en bra arbetsmiljö.

– Vi vill också att företagen skriver globala ramavtal där de lovar att respektera fackliga rättigheter och ge facket insyn i verksamheten, säger han.

Mycket arbete sker på lång sikt, som att utjämna de stora skillnaderna i lönenivåer mellan olika länder.

– Det tar väl många år antagligen innan länder som Indonesien och Kina kommer i kapp de europeiska lönenivåerna, men det är ändå viktigt att man påbörjar det arbetet, säger Jan-Henrik Sandberg.

– Dels för arbetarna som får bättre löner men också för oss i Sverige för att investeringar i branschen inte ska hamna helt och hållet i utlandet.

Mer läsning

Annons