Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första åtalen efter vinterns rån i Gävle

I efterdyningarna av vinterns rånvåg i Gävle börjar nu rättsväsendet ställa de misstänkta gärningsmännen till svars.
Två män har nu åtalats för rånet vid Vasaskolan 17 februari.

Annons

Flera rån under årets första månader följde samma mönster. Ungdomar i grupp fick andra ungdomar nattetid att under hot om våld lämna ifrån sig mobiltelefoner och andra värdesaker. Polisen såg så allvarligt på rånvågen bland ungdomar att de samlade resurser i en rånkommission.

Arbetet med rånet vid Vasaskolan 17 februari har nu lett till att två män, 19 och 16 år, åtalas. 19-åringen bor i Gävle medan 16-åringen är hemmahörande i Bollnäs.

En 19 årig man gick på Norra Kungsgatan och pratade i sin mobiltelefon när ett sällskap på tre personer närmade sig bakifrån och tog mobilen ur hans hand. En kompis till 19-åringen försökte ta tillbaka telefonen, och fick då ett slag i ansiktet. Rånoffren kunde lämna bra signalement på gärningsmännen.

Åklagaren Krister Frykman har varit kopplad till rånkommissionen, och enligt honom är inte någon av de två männen aktuella för ytterligare åtal som rör rånvågen:

– Han från Bollnäs har inte förekommit i de andra utredningarna i alla fall. Den andre kan ha förekommit i en nedlagd utredning.

Den tredje mannen i sällskapet har inte åtalats, och bevisningen byggs delvis på uppgifter från honom. De tre männen har lämnat uppgifter om de andras medverkan i rånet och själva förnekat sin skuld:

– Ingen vill ta på sig ansvar själv, säger Krister Frykman.

Åklagarnas arbete tillsammans med rånkommissionen har varit svårt eftersom bevisen som finns till stor del är vittnesuppgifter.

– Arbetet är svårt eftersom det bygger på konfrontationer för att plocka fram misstänkta. Det är svårt när det inte finns annan bevisning. Då gäller det att målsägande klockrent kan säga att den här personen var det, säger Krister Frykman.

Mer läsning

Annons