Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första rättegångsdagen klar

/

(uppdaterad 15:25) Efter den första rättegångsdagen ville 40-åringens advokat att han skulle släppas. Men rätten tyckte annorlunda och den före detta OG-ledaren fördes tillbaka till häktet.

Annons

Poliser kollade igenom bilar och metalldetektorerna var på plats när rättegången inleddes på fredagförmiddagen.

Under första rättegångspasset förhördes en av de tre personer som 40-åringen ville ha skjuten. Mannen ville inte medverka i rättegången och sa i förhöret att han tyckte det var löjligt att han var tvungen att vara där.

Efter det hördes den 34-årige man som fick i uppdrag av den förre OG-ledaren att skjuta tre personer. Han begärde via sitt ombud att 40-åringen inte skulle var i salen då eftersom han var rädd för honom.

På eftermiddagen förhördes den 40-årige före detta OG-ledaren. Han sa att han aldrig hade bett 34-åringen att skjuta någon. Anledningen till det var att han inte trodde att 34-åringen skulle ha klarat av något sånt. Han tilla också att han själv aldrig skulle kunna skjuta någon.

Han sa också att de hotfulla sms han hade skickat till 34-åringen kom sig av att han var irriterad på honom för att han inte kom när de hade bestämt tid och att han var berusad och ringde honom på nätterna. Det här hände när 40-åringen ville hoppa av OG och istället koncentrera sig på att ta hand om den 18-åring som var placerad hos honom. Det spädde också på 40-åringens irritation.

40-åringen sa också att han kände ett moraliskt ansvar mot 34-åringen. Eftersom det var 40-åringen som hade fått in honom i organisationen ville han hjälpa honom ut ur den.

Efter att 40-åringen lämnat salen berättade 34-åringen att han blev chockad när han blev ombedd att skjuta de tre personerna. Han berättade också att han fortfarande var rädd för OG eftersom han hade brutit en "hederskodex" när han gick till polisen. Han sa också att han hade mått mycket dåligt psykiskt innan rättegången.

40-åringen står åtalad för bland annat stämpling till mord efter att han hade beordrat en medlem i Original Gangsters att pressa tre personer på 50 000 kronor var. Om de inte hade betalat så skulle de tre skjutas. Den man som blev beordrad vägrade och gick istället till polisen. 40-åringen ska också ha pressat samma man på pengar.

40-åringen åtalas också för dopingbrott, hembränning och grovt vapenbrott. Han erkänner hembränning och dopingbrott men hävdar att vapenbrottet inte ska vara grovt. Han nekar till anklagelserna om utpressning och stämpling till mord

 

Mer läsning

Annons