Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande låga löner för feriejobb

/
  • Andrea Thundahl, 17 år, är sommarledig från Polhemsskolans teknik/IT-program. Då passar hon på att feriejobba i Gävle som ledsagare på ett äldreboende för 58 kronor i timmen.
  • Rose Ohlsson administrerar feriearbetena i Gävle där alla som sökt har erbjudits plats. En av dem är 17-åriga Andrea Thundahl. Hon jobbar som ledsagare på ett äldreboende för 58 kronor i timmen.

Lönerna till årets feriearbetare i Gästrikland och Norduppland är knappt bättre än tidigare. Men en positiv notering är att Tierps kommun lyckats skaka fram 40 extra platser i år. Samtidigt halveras antalet platser i Hofors och Ockelbo.

Annons

– Förra året sköt regeringen till pengar, då kunde vi erbjuda 25 platser extra, säger Malin Wanke, arbetscoach i Hofors kommun.

I år har de inte fått något extra stöd och därför minskar antalet platser. Samma sak gäller i Ockelbo där antalet platser minskat från 45 till 20.

Sandviken erbjuder inga feriejobb sedan tre år bakåt. De väljer istället att satsa sina pengar på dem som redan gått ut gymnasiet.

Samtidigt erbjuds alla skolungdomar i Gävle jobb. En av dem är Andrea Thundahl, 17 år, som just läst andra året på Polhemsskolans teknik/IT-program. Hon jobbar med att hålla äldre personer sällskap.

– Det är skönt att få vara ute och göra folk glada, säger hon.

Hon jobbar i två veckor och kommer att tjäna omkring 4 600 kronor totalt, och även om lönen är låg tjänar hon betydligt mer än fas 3-anställda på samma ställe.

– Lönen är helt okej. Jag vet inte riktigt vad man brukar få, säger hon.

Förra årets snittlön för en feriearbetare i Sverige låg på 55,49 kronor.

Mer läsning

Annons