Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande utan jobb efter två år

/
  • TILLBAKA. Ann-Marie Landström, Lars-Åke Landström och Per Zachrisson jobbade samtliga vid den nedlagda massafabriken i Norrsundet. Mer än två år efter stängningen är de fortfarande utan nytt arbete.

Av den gamla massafabriken återstår bara ruiner. Den uppsagda personalen är på nya jobb, i studier eller har gått i pension.

Annons

Men över två år efter att den sista massabalen tillverkades får några fortsatt stöd att hitta nytt arbete.

– Jag hoppas och tror fortfarande att jag kommer hitta ett nytt jobb, säger Ann-Marie Landström, 59.

Det är bitande kyla när Arbetarbladet tar med Ann-Marie, hennes make Lars-Åke, 60, och deras tidigare kollega Per Zachrisson, 58, till deras gamla arbetsplats för fotografering.

Synen av den nedlagda fabriken där de tillsammans tillbringat 111 år värmer inte.

Fabriken som är i slutfasen av rivningen för tankarna till ett slagfält. Stora hål i väggar och tak grinar mot betraktarna.

– Nog är det vemodigt allt, säger Lars-Åke, som gör ett sällsynt besök på platsen.

Efter att han lämnade arbetet för snart två år sedan har Lars-Åke tillbringat mycket tid hemma i villan i Norrsundet. Ett skadat knä har vållat problem. Vid fabriken arbetade han som brandskyddstekniker.

Tidig pension

Både han och Ann-Marie trodde att de skulle få möjlighet till tidig pension, men båda snubblade på ålderssträcket.

I stället började jakten på nya jobb. Nu tillhör de det trettiotal personer som får stöd i Startkrafts och Trygghetsrådets efterskydd.

– Jag vill jobba med något på brandsidan. Men som 60-åring är det inte lätt att få något, säger Lars-Åke.

I efterhand kan han se hur svårt det var att gå vidare från den arbetsplats han började vid efter skolan och där han sedan arbetade i 43 år.

– Jag tror att många av oss länge var i chock.

Ann-Marie jobbade tidigare med ekonomi och administration. Efter en tids sjukskrivning hann hon inte jobba länge innan hon blev uppsagd. Tiden som arbetslös har börjat med arbetsträning på flera ställen – inget har lett till fast jobb.

Fundera på

I dag är Ann-Marie och Lars-Åke i jobb- och utvecklingsgarantins andra fas. De har en del att fundera på – som att de nu bara har hälften så stor inkomst som när de jobbade. Trots det så är de inte nedslagna.

– Vi vill inte flytta från Norr-sundet, men att pendla till Gävle är inget problem, säger Ann-Marie.

Gamla kollegor

Varje onsdag deltar de i Träffpunkt Fyren. Där träffar de andra arbetslösa, några är gamla kollegor.

Den som håller i trådarna är Per Zachrisson, i först ABF:s och nu LO-fackens regi. Även Per är arbetslös och boende i Norrsundet. Projektet började i maj förra året.

– Jag tror att det är bra för dem som är arbetssökande. Jag vet ju själv hur det är. I början kändes det som en semester, men efter en tid med planlöst vankande hemma mådde jag allt sämre, säger han, som var arbetsmiljötekniker vid massafabriken.

Per, Lars-Åke och Ann-Marie tror att det är fler än de 30 som fortfarande får stöd från Startkraft och Trygghetsrådet som i dag är arbetslösa – kanske fler än 50.

När fotografen har tagit sina bilder och vi vänder ryggen mot fabriken för att gå mot bilen säger Lars-Åke.

– Jag tror att jag kommer att hitta ett nytt jobb. Jag tror också att det kan bli nya arbetstillfällen i Norrsundet. Förutsättningarna finns här.

Mer läsning

Annons