Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt låsta positioner i landstinget trots stormötet

Mötet som skulle bryta det politiska dödläget i landstinget blev en besvikelse.


Positionerna är alltjämt låsta.


Moderaterna skyller på Socialdemokraternas ovilja att släppa på prestigen och möts av svaret att det inte handlar om prestige utan om för stora politiska skillnader.

Annons

Alliansens partier kallade i går in övriga partier till ett möte om framtiden för landstingets styre, efter det att Socialdemokraterna avgick som styrande i landstinget när de misslyckades med att få igenom sitt budgetförslag.

Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard är besviken på att mötet inte gav mer. Helt förgäves var det dock inte.

– Vi satte oss ner och pratade och fick höra de andras ståndpunkter direkt och inte via media.

Förhoppningen var att Socialdemokraterna skulle vara ”beredda att släppa på prestigen” och kunna tänka sig ett gränsöverskridande samarbete.

– Frågan handlar inte om prestige utan om att vi har gått till val med otroligt skilda vallöften och står långt ifrån varandra, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Men en månad efter det att Socialdemokraterna frånsade sig ansvaret för landstinget, är positionerna fortfarande lika låsta som före jul. En samlingsregering är inte något alternativ, lyder Socialdemokraternas budskap efter mötet.

– Det börjar kännas bråttom nu. För att hinna till nästa fullmäktige måste vi fort hitta en lösning, säger Centerns oppositionsråd Björn Brink.

Centern gjorde tidigare ett försök att skapa en blocköverskridande mittenmajoritet, men om ytterligare blocköverskridande rörelser kan bli aktuella vill han inte kommentera.

Socialdemokraternas förhoppning är att något av de borgerliga partierna ska lämna Alliansens fålla.

– Jag kan inte uttala mig om det förrän jag har diskuterat med partiet, säger Björn Brink.

– Nu får vi låta det sjunka in och sedan se hur vi ska gå vidare, säger Patrik Stenvard.

Mer läsning

Annons