Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningschefen vill ha tydlig styrning av Nynäs Montessoriskola

/
  • Carola Helenius-Nilsson säger sig vara medveten om problemen på Nynäs Montessoriskola.

Nynäs Montessoriskola får redan i dag extra pengar för att klara undervisningen.
– Det är möjligt att det inte räcker, att det behövs ännu mer, säger chefen för barn- och ungdomsförvaltningen Carola Helenius-Nilsson.

Annons

Hon besökte skolan för några veckor sedan, inbjuden av personalen. De anställda vittnade om den situation Arbetarbladet berättat om under de senaste dagarna, med stora svårigheter att få montessoriundervisningen att fungera bra.

– Jag har fått flera bilder av läget. Jag ser att det finns alla möjligheter att göra något oerhört positivt. Men det krävs struktur för att nå dit, säger Carola Helenius-Nilsson.

Hon vill se en tydlig styrning av skolan och lyfta fram projekt av den typ som rektorn Tomas Ekman planerar (se artikel intill).

– Det behövs mycket insatser av den karaktären. Och att få med föräldrarna är väldigt viktigt.

Helenius-Nilsson säger att hon är väl medveten om problemen på skolan och att de diskuteras i arbetsgrupper.

– Mycket jobb pågår, men det finns inte mycket konkret att berätta i dagsläget.

Eftersom föräldrarna till barnen på Nynäs Montessoriskolas låg- och mellanstadium har lägre utbildning och det finns fler socialbidragstagare bland dem jämfört med genomsnittet får skolan redan i dag mer pengar.

Men det kan krävas ytterligare en höjning, menar Carola Helenius-Nilsson.

– Det är klart att det ska finnas tillräckligt med resurser för att klara undervisningen. Men det är i så fall en fråga som rektorn måste lyfta upp, säger hon.

Förvaltningschefen tror också att omorganisationen av elevstödet kommer att vara gynnsamt för Nynäs Montessoriskolas del.

Psykologerna, socionomerna, specialpedagogerna och tal- och språkpedagogerna inom elevstödet som i dag är centralt placerade i Gävle ska ut i skolorna.

– Det innebär att det finns team ute som kan hjälpa till på ett helt annat sätt än i dag, säger Carola Helenius-Nilsson.

Lokalerna är en annan fråga som diskuterades vid besöket på skolan.

Just nu pågår en översyn av hur de används och om större ytor skulle behövas. Den lokalbrist som personalen upplever kan bero på schemaläggningen, enligt rektorn Tomas Ekman. Skolan har haft flera rektorer under det senaste året och när Tomas Ekman klev in inför höstterminen var han tvungen att lägga schema i all hast.

– Hade jag haft möjlighet att göra det redan i våras skulle det aldrig ha sett ut som det gör nu. Resultatet av schemat är att vi inte nyttjar lokalerna fullt ut i dag, säger han.

Men det kan också vara så att utrymmena måste utökas. I det fallet sneglar Tomas Ekman på Gefle Montessoris lokaler. Friskolan som ligger granne med Nynäs Montessoriskola planerar att flytta till Sofiagatan.

Men Carola Helenius-Nilsson lovar inget.

– Jag vill inte spekulera i det, säger hon.

Mer läsning

Annons