Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP bakom idén om gratis bussåkning

/

Gratisbussar för pensionärer är ett förslag från Folkpartiet. Nu är folkpartisterna irriterade på majoriteten som framställer förslaget som sitt eget.

– Det här är bland de fräckaste de har gjort, säger Kenth Lövgren (FP).

Annons

Som Arbetarbladet berättade på onsdagen föreslår den rödgröna majoriteten i Gävle att pensionärer ska få åka gratis inom kollektivtrafiken mellan klockan 9 och 15 på vardagar. Förslaget är med i den budget inför nästa år som kommunalråden presenterade vid en presskonferens i går.

Men Folkpartiet lade en motion med exakt samma innehåll redan i augusti förra året. Motionen har tagit lång tid att besvara, men ska tas upp vid nästa möte i kommunfullmäktige 26 oktober. Förslaget är att motionen ska anses vara just besvarad och inte bifallen, trots att åtgärden faktiskt är tänkt att genomföras.

– Det här gör att man blir besviken på politiken. Jag tycker att man borde plocka upp bra idéer i diskussionen i stället för att syssla med rävspel, säger Kenth Lövgren, Folkpartiets gruppledare i kommunfullmäktige.

”Man måste vara luttrad”

Lena Ödéen, FP-politiker i tekniska nämnden, har vid tidigare tillfällen drivit frågan om gratis bussåkning för pensionärer under dagtid, både i sin egen nämnd och i kommunfullmäktige. Hon är glad för att hennes idéer nu blir verklighet, men tycker att man måste bli bättre på att plocka upp bra idéer oavsett vilket håll de kommer ifrån.

– Den viktigaste uppgiften för oss politiker är att göra ett bra Gävle, men man kan lätt tappa lusten om man känner att man inte får igenom något bara för att man är oppositionspolitiker. Man måste vara luttrad för att fortsätta med politiken när man aldrig får någon credit för de bra idéer man har, säger hon.

Anledningen till att hon tog upp frågan om gratis kollektivtrafik för pensionärer var att hon tycker att pensionärerna har blivit styvmoderligt behandlade, bland annat sedan bussar dragits in i vissa stadsdelar. Samma sak har också genomförts i exempelvis Göteborg och Borås med bra resultat.

Enligt kommunalråd Carina Blank (S) kan inte motionen bifallas eftersom den föreslår en utredning. Att kommunledningen medvetet skulle ha dragit förslaget i långbänk för att sedan göra det till sitt eget vill hon inte kännas vid.

– Fullt så strategiska är vi inte, säger hon.

Mer läsning

Annons