Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FPX och Movexum nekas bidrag för ett år – får två månader på sig att visa resultat

Nätverket Future Position X (FPX) och företagsinkubatorn Movexum beviljas bidrag för två månader under nästa år.
Alliansen, som tillsammans med SD drev igenom beslutet, vill se bättre utvärderingar.

Annons

Kommunstyrelsen beslutade under tisdagen att säga ja till delar av FPX och Movexums ansökningar om projektbidrag. Alliansen och de rödgröna var åter oeniga i frågan och alliansen och rasistiska Sverigedemokraterna röstade ned de rödgrönas förslag om en fortsatt satsning på de båda projekten.

Läs mer: FPX satsar på tusen nya jobb i Gävleregionen inom geografisk informationsteknik (GIS)

Beslutet blev i stället att de båda projekten får 1/6 bidrag, 333 000 till FPX samt 500 000 kronor till Movexum, för årets två första månader. Under den tiden vill alliansen skaffa sig en bättre bild av effekterna av arbetet i nätverket och företagsinkubatorn.

– Vi tycker att underlagen varit undermåliga och vi vill se bättre redovisning. Men vi vill inte att arbetet ska stanna av helt så därför föreslog vi att vi skulle bevilja bidrag för januari och februari, säger Helene Åkerlind (L), kommunalråd i opposition.

De rödgröna å sin sida ville säga ja till hela projektansökningarna men framhöll samtidigt att det inte längre var möjligt efter att fullmäktige för knappt tre veckor sedan röstade fram alliansens budget.

Läs mer: SD stödde alliansens budget - kommunledningen avgår efter budgetstriden i fullmäktige

– I deras yrkande står det att kommunstyrelsens medel för projekt och samverkan ska delas ut till nämnderna under 2016, vilket betyder att kommunstyrelsen inte kan besluta om fördelningen av pengarna. Nu har alliansens budget vunnit och vi måste följa den bokstavstroget, säger Åsa Wiklund Lång (S).

– Men det här är olyckligt mot organisationer som är bärande i innovationsarbetet i Gävle.

Hon ville därför föra frågan till fullmäktige för att slopa alliansens att yrkande om att dela ut pengarna i nämnderna.

Helene Åkerlind (L) avfärdar dock Wiklund Långs utspel som tjafs.

– Vi har en ram och de pengarna Åsa tjafsar om finns i ramarna. Visst kan man vara sur för att ens egen budget inte gått igenom. Men nu måste vi slipa av kanter och hörn på de två budgetarna fullmäktige beslutat och jobba samman de två, säger hon.

– Vi tycker att det är viktigt att utvärdera vad pengarna går till och hur vi jobbar med företagens vänner. Vi måste ta ett helhetsgrepp.

Redan i oktober var politikerna i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden oeniga och på moderaternas begäran återremitterades ansökan om 2,5 miljoner kronor, eftersom man bland annat ville veta hur många nya jobb som FPX medverkat till sedan 2010.

Vid nästa sammanträde sa alliansen och rasistiska Sverigedemokraterna nej till fortsatta bidrag med hänvisning till att man inte var nöjd med resultaten och antalet jobb som hade skapats i Gävleregionen.

Läs mer: Alliansen och SD säger nej till fortsatta bidrag för FPX

Mer läsning

Annons