Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens mat: Syrsor och karamelliserade larver

– Vi behöver ändra vår livsstil och våra matvanor är en stor del av det, konstaterar Maria Sitell, talesperson för Brödinstitutet.
Lösningen?
Bröd gjort på syrsor och mjölbaggslarver.

Annons

Brödinstitutet har under de senaste veckorna besökt ett antal skolor i Sverige. I veckan var det dags att stanna till på Bergby Centralskola utanför Gävle.

– Syftet är att visa hur framtidens mat kan se ut. Vi måste nämligen börja tänka på att äta andra proteinkällor än de som finns, säger Maria Sitell, talesperson för Brödinstitutet.

Med på resan var bagaren Johan Sörberg, känd från tv-programmet Hela Sverige Bakar. I skolans kafeteria bjöd han eleverna på ett rågsurdegsbröd. Skillnaden från det bröd vi köper i butiken var att det här brödet hade en speciell ingrediens – nämligen malda syrsor.

– Hade jag inte berättat att det är syrsor i brödet hade ingen tänkt på det. Vi äter ju inte insekter generellt i Sverige men tittar man på nästan halva världen ser det annorlunda ut, säger Johan Sörberg.

Intresset för smörgåsarna var stort och den tveksamhet som rådde inledningsvis försvann hos de flesta när de testade smörgåsen.

– Det var gott. Larverna var väldigt söta och rödbetan som var på var också god. Brödet smakade som vilket bröd som helst, säger Elias Svedjeholm, 11.

Just toppingen, i form av de karamelliserade larverna, föll många elever i smaken.

– Larverna smakade lite som skog och jordnöt, säger Ellen Meijer, 11.

I dag är insekter inte godkänt som livsmedel men enligt ­Johan Sörberg kommer det troligtvis att godkännas inom ett år.

– Man håller på att jobba på att få det godkänt och så fort det blir det kommer det gå fort. Då kommer du att kunna beställa det på krogar och hitta det i hyllorna i din butik, säger han.

Hannah Öhman, 12, och Ellen Meijer är dock mer tveksamma huruvida insekter kommer att ha en fast plats på vårt matbord inom en snar framtid.

– Nja, jag vet inte. Man vet var det är som är på och vi är inte vana att äta det, säger Hannah Öhman.

Mer läsning